Ongeveer 35 procent van investeringen in zonnestroom is weggegooid geld. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat adviesbureau Local het afgelopen jaar heeft verricht naar de werking en opbrengst van 35 (Photo Voltaïsche) zonnestroomsystemen. Het adviesbureau concludeerde dat deze systemen gemiddeld slechts 65 procent van de verwachte opbrengst haalden. Bij extrapolatie van de resultaten op alle zonsystemen in Nederland betekent dat 60 miljoen euro aan investeringen in zonnestroom zonder opbrengst. Het is hoog tijd om het beheer van duurzame systemen te professionaliseren, anders vallen investeringen in verduurzaming stil door gebrek aan vertrouwen bij banken en financiers, luidt het advies van Local.
Het geïnstalleerd zonnestroomvermogen in Nederland bedraagt ongeveer 90 Mega Watt (MW). Local heeft het afgelopen jaar een groot aantal PV-systemen van 3,5kW tot 70 kW met een totaal vermogen van 1,5 MW gemonitord en geanalyseerd. De systemen zijn gebouwd tussen 2006 en 2012. Het onderzoek van Local betreft ongeveer 1,7 procent van het totale opgestelde PV-vermogen in Nederland.
In het onderzoek is gedurende een heel jaar de werkelijke opwek vergeleken met de theoretisch mogelijke opwek, rekening houdende met de oriëntatie van de systemen, hellingshoek en de werkelijke zonuren en instraling in 2011. De businesscase van zonnepanelen is gebaseerd op een relatief hoge investering gevolgd door ‘gratis’ elektriciteit gedurende een lange periode. Als 35 procent van de investering geen opbrengst heeft, gaat de terugverdientijd met jaren achteruit, concludeert het adviesbureau.
Uit het onderzoek van het adviesbureau blijkt dat er grofweg twee oorzaken aan te wijzen voor de slechte prestaties: ontwerpfouten en gebrek aan monitoring en analyse. Als voorbeeld van ontwerpfouten bijvoorbeeld een praktijkgeval waarbij de installateur een systeem ontwerpt dat achter een hoge dakrand staat opgesteld en een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Het resultaat van schaduw op 1 paneel is dat de hele rij waarin dat paneel staat opgesteld, uitvalt. De installateur verdient aan de verkoop van zoveel mogelijk panelen, maar de opbrengst is nihil. De andere oorzaak zit in het ontbreken van monitoring en analyse. Het merendeel van PV-systemen registreert weliswaar hoeveel elektriciteit er opgewekt wordt, echter de meeste eigenaren bekijken deze gegevens niet. Het zijn juist deze gegevens die mogelijke problemen direct signaleren. In het onderzoek kwamen zaken als loszittende kabeltjes, schakelaars in ‘uit’-stand, kapotte invertors of panelen het meeste voor. Los van de gemiste opbrengst is daarmee ook de veiligheid in het geding.
Een groot deel van de geschetste problematiek is te ondervangen door het betrekken van een gespecialiseerde adviseur voor het ontwerp, de inkoop en de oplevering. Door het invoeren van monitoring en analyse is het merendeel van de problemen tijdens het gebruik snel te signaleren en op te lossen. Met de vergelijking van opbrengst versus de theoretisch haalbare opwek in een bepaalde periode is snel te achterhalen of er problemen in een installatie zitten. Deze analyse kan voor een groot deel geautomatiseerd worden.
Reacties