Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Als Groninger helemaal op z’n plek in Heerenveen

14 september 2016

"Ik ben groot liefhebber van FC Groningen. Dat zorgt voor reuring in Heerenveen," zegt Rein Swart, directeur-bestuurder Algemene Zaken bij Accolade, als hij zich voorstelt. Sinds een jaar of vijf werkt de rasechte Groninger voor de corporatie. Hij is zo 'grutsk' als een Fries.

"Ik ben het meest trots dat het ons nog steeds lukt mensen tegen een betaalbare prijs te kunnen huisvesten," vertelt Swart. "Tuurlijk hebben we als sector, mede door de parlementaire enquête, veel voor onze kiezen gehad. Het zet je op scherp; waar doen we het voor? Voor die vier miljoen mensen in Nederland die wij huisvesten. Ik ben trots op onze volkshuisvesting, omdat we het goed voor elkaar hebben. Juist voor onze huurders. Juist voor een leefbare samenleving."

Eigenaar voelen en zijn

"Als je kijkt naar grote steden in Frankrijk of Engeland, zie je dat onrust vaak ontstaat in wijken waar geen inbreng over en weer is." De Groninger vindt het daarom belangrijk dat mensen niet alleen met Accolade, maar ook met elkaar in contact staan. "Er heerst nog wel eens de gedachte dat wij weten wat goed is voor 'de huurder'. Nou, dat weten ze zelf ook wel." Daarom wil Accolade dat bewoners zelf de regie nemen en dat de corporatie ondersteunt.

Dat gebeurt nu nog te weinig. Huurders weten steeds beter aan welke touwtjes ze moeten trekken om iets te veranderen in hun huis. Met de nadruk op hún, want het streven is dat de huurder zich eigenaar voelt van de woning, dat het 'helemaal zijn eigen plek' wordt.

Om bewoners meer eigenaarschap te geven, begint Accolade bij haar medewerkers. 'De kunst van het loslaten', noemt de Groninger het. Er wordt op een andere manier gewerkt worden: het bewuste werken. In Swarts ideale plaatje wordt er plaats en tijd onafhankelijk gewerkt. Medewerkers kunnen zelf inschatten waar en wanneer ze het productiefst zijn voor de corporatie en andersom ook aangeven wat Accolade kan doen om ze daarin bij te staan. Zo breng je toegevoegde waarde.

Een beter milieu begint bij jezelf

Zo zijn er meer veranderingen die beginnen bij de werknemers van de Friese corporatie. Neem het kernbegrip 'duurzaamheid'. Het liefst renoveert de Groninger de hele bestaande woningvoorraad naar Nul op de Meter en voorziet hij elke woning van zonnepanelen. Maar, zoals het spreekwoord luidt: een beter milieu begint bij jezelf. Daarom krijgt Accolade een duurzaam kantoor dat verder gaat dan goede isolatie en zonnepanelen. De balie en de tafels in de kantine zijn gemaakt van sloophout uit oude woningen. Zelfs het eten dat er geserveerd wordt, is waar mogelijk biologisch. "In november houden we hier het Rendakaffee. Dan kan iedereen komen kijken of ze ons duurzame kantoorpand geslaagd vinden."

Verduurzamen doet Accolade om twee redenen: natuurlijk om de woonlasten te beheersen, maar ook om de co2 uitstoot te verminderen. "We hebben samen een verantwoordelijkheid voor deze aardkloot. Als je iets lief hebt, wil je dat toch niet kwijt?" licht Swart toe. Termen als een circulaire economie en The Natural Step zijn hem dan ook niet vreemd.

The Natural Step

De vier duurzaamheidsprincipes van The Natural Step worden zo goed mogelijk toegepast door Accolade. Te weten: niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken, niet meer en sneller chemische stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken, de natuur niet sneller afbreken dan de tijd die nodig is om te herstellen en geen dingen doen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun basisbehoeften.

Swart haalt hiervoor de piramide van Maslow aan. Naast de lichamelijke behoeften als eten, drinken en een dak boven het hoofd, hebben mensen ook behoeften aan veiligheid, zekerheid, positief-sociale relaties, waardering, erkenning en zelfrespect. Het is wel duidelijk dat de trotse Friese Groninger maatschappelijk belang hoog in het vaandel heeft staan.

Welkom in Nederland

Voordat Swart in de corporatiesector belandde, nu zo'n 13 a 14 jaar geleden, was hij werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige, therapeut en manager in de psychiatrie, verslavingszorg en reclassering. Omdat hij zo sterk voelt dat elk mens recht heeft op die basisbehoeften en hij zelf een actieve rol kan spelen om ten minste één daarvan te verkrijgen, namelijk een dak boven het hoofd, maakt hij zich onder andere hard voor de vluchtelingenkwestie.

"Ik vind het belangrijk vluchtelingen met een verblijfstatus welkom te heten. Welkom in Nederland. Want het is fijn als je ergens welkom bent als je moet vrezen voor je leven, omdat je anders denkt, gelooft of anders seksueel geaard bent."

"Op dit moment werken we in Friesland aan tijdelijke huisvesting. Maar ik vind het belangrijker om deze acute woningnood op te lossen in de bestaande voorraad. Juist omdat we weten dat je een nieuw bestaan het allerbeste opbouwt in een wijk, een normaal buurtje. Natuurlijk snap ik ook dat het pijnlijk is om statushouders voorrang te geven, gezien de wachtlijsten, maar zeker in Friesland gaat het maar om een aantal maanden. Ik heb een paar AZC's bezocht en ik kan een ieder verzekeren dat het geen pretje is om daar te moeten vertoeven met je kinderen. Wij zijn hier als corporatie mede verantwoordelijk voor."

Financiële gezondheid

Waar je als directeur ook verantwoordelijk voor bent, is dat de corporatie financieel gezond is. "Dat is niet het doel op zich, maar wel een middel om meer te kunnen doen voor je huurders." Met deze financiële middelen kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in zo veel mogelijk zonnepanelen op het huidige bezit.

"Naast een eigen investering vragen we een deel terug via de huur. We zijn nu aan het praten met een bedrijf waaraan we de daken beschikbaar kunnen stellen, zodat zij dit kunnen regelen en beheren. Het liefst maken we alle woningen zo snel mogelijk Nul op de Meter. Maar is dat financieel haalbaar? Zijn er geen andere, slimmere oplossingen? Een van de redenen waarom we ons bij Renda hebben aangesloten, is om van elkaar te leren. Misschien is het wiel al wel uitgevonden. Zoals bij ons op de muur geschreven staat: Alleen ga je verrekte snel, maar samen kom je veel verder."

Hij is dan aanhanger van FC Groningen, maar ook van dit Friese cluppie is hij een groot fan.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren