Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Amsterdams Investerings Fonds

Vorige week mocht ik bij de opening van het Amsterdams Investerings Fonds in de Amsterdam Arena zijn. Het was een ware happening met een officiële opening door wethouder Maarten van Poelgeest die, als bij de lancering van een nieuw beursfonds, een flinke mep op een gong gaf.

Het AIF, ik kort het maar even af, is slim opgezet. Je kunt er laagrentend (1,99%!) lenen maar ook risicodragend kapitaal halen tegen acceptabele vergoedingen (7 – 10%) zonder allerlei zekerheidsstellingen als je eigen huis of iets dergelijks. Uit betrouwbare bron hoorde ik bij de borrel nadien dat Triodos een van de grondleggers voor de opzet voor het fonds is geweest. Dat verbaast mij helemaal niets: ik heb Triodos de laatste jaren als een enorm meedenkende, groene bank mogen ervaren die fondsen als AIF niet als een bedreiging zien, maar juist als een kans.

Onderdeel van de opening was het uitreiken van een achttal leningen aan Amsterdamse, groene initiatieven die een aanvraag hadden ingediend. Het grappige was dat vijf van die acht ’s ochtends bij mij in een workshop zaten die georganiseerd was door Wij Krijgen Kippen. Mij was gevraagd een drietal business cases van lokale initiatieven door te nemen om hen tips te geven hoe de business cases verbeterd kunnen worden. Het doel van de workshop was ervoor te zorgen dat initiatieven zelf een ‘bankable’ business case kunnen opstellen met reële parameters en realistische uitkomsten.

Ieder initiatief had op zijn eigen wijze een business case uitgewerkt en gepresenteerd. Ongeveer de helft van de business cases was gebaseerd op de, soms zeer positieve, nadere uitwerking van het Energieakkoord. De andere helft varieerde op Niet Meer Dan Anders-principes, waarbij een enkele business case ook uitermate creatief en tegelijkertijd verbluffend simpel bleek te zijn met een verrassend goed rendement.

Wat wel opviel was dat ieder initiatief vooral naar de cashflow van een project kijkt. Dat is hartstikke goed natuurlijk, een bank kijkt immers bijna enkel en alleen naar de mate waarin een project in staat is om aan haar rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Toch helpt het wel om niet alleen naar de kasstromen te kijken, maar ook naar de ontwikkeling van de balans en de verlies- en winstrekening. Dat doet een bank namelijk ook. Het helpt ook om een goede risicoanalyse uit te voeren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je financieringsaanvraag. Je laat de bank daarmee zien dat je goed over de risico’s hebt nagedacht en ze ook herkent.

Ondanks alle goede projecten en realistische aannames zat er geen enkel project bij dat financiering bij een bank zou krijgen. Zelfs niet van Triodos. Niet omdat de projecten niet goed zijn hoor. Ook niet omdat de business case geen balans of verlies- en winstrekening had. Of omdat de risicoanalyse miste. De projecten worden simpelweg niet gefinancierd omdat ze allemaal te klein zijn om er een projectfinanciering voor op te tuigen. En dat is nu het mooie aan fondsen zoals het AIF: zij financieren dit soort projecten wel! En dan ook nog eens tegen 1,99% rente. De opening van het AIF was daarom echt een feestje. En dat in de Arena…

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren