Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

100.000 biobased optopwoningen van Nederlandse bodem, kan dat?

Een stap verder gaan met biobased materialen van Nederlandse bodem - 25 juli 2024

Stel dat we bij dat optoppen een stap verder gaan en dit doen met biobased materialen van Nederlandse bodem? Lukt het dan om 100.000 biobased optopwoningen te realiseren? Dit heeft Smits Vastgoedzorg samen met Frank Vahstal onderzocht in samenwerking met de TU Delft. Hij voerde dit onderzoek uit in het kader van zijn master Bouwtechnologie. Het optoppen met biobased materialen kan namelijk een snelle route zijn naar het behalen van de afspraken in het Parijsakkoord. Want het toepassen van biobased materialen biedt de mogelijkheid om de CO2-emissies van bouwmaterialen aanzienlijk te verlagen. We stelden Frank vijf vragen.

Hoe biedt optoppen mogelijkheden?

Uit eerder onderzoek blijkt dat het toevoegen van optopwoningen de mogelijkheid biedt om in Nederland 100.000 extra woningen te creëren. Groot voordeel daarbij is dat daarvoor geen schaarse grond bestemd hoeft te worden. In combinatie met renovatie van het bestaande vastgoed, vaak in bezit van woningcorporties, kan de klimaatimpact van het bouwproces sterk worden beperkt. Bij renovatie wordt over het algemeen al minder dan de helft materiaalgebonden CO2-emissies dan bij nieuwbouw uitgestoten. Om in 2030 volledig Paris Proof te bouwen moet er echter wel nog veel gebeuren. De Dutch Green Building Council heeft berekend dat voor zowel nieuwbouw als renovatie de materiaal gebonden emissies nog meer dan gehalveerd moeten worden. Dit betekent dat er nog kritischer gekeken moet worden naar het materiaalgebruik. Biobased materialen bieden de mogelijkheid om deze emissies nog verder te verlagen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

SUM visualisatie
SUM visualisatie
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren