Een wijk herstructureren gaat over meer dan stenen stapelen. Het draait om het begrijpen van de buurt, de behoeften van bewoners en het vinden van verbinding. In Schiedam-Oost laat De Nieuwe Wetenschappers zien hoe samenwerking en een open dialoog met de buurt tot een bijzondere transformatie hebben geleid. Het bruggetje over de Buys Ballotsingel werd het ultieme symbool van deze gezamenlijke aanpak.
Bij veel stedelijke herontwikkelingen worden plannen gebaseerd op statistieken: werkloosheidscijfers, sociaaleconomische uitdagingen en achterstallig onderhoud. Voor De Nieuwe Wetenschappers koos ERA Contour, in samenwerking met Woonplus en de gemeente Schiedam, voor een andere aanpak. In plaats van direct randvoorwaarden op te stellen, begon het project met een open gesprek: wat maakt deze plek uniek en wat is er nodig om de wijk weer te laten bloeien?
Om hierachter te komen, werd niet alleen naar de gebruikelijke stakeholders geluisterd, maar ook naar een groep die vaak over het hoofd wordt gezien: kinderen.
Met het programma ‘Dromen, Denken en Doen’ gingen we samen met de projectpartners met basisschoolleerlingen van De Peperklip op onderzoek uit. Waar voelen zij zich fijn? Welke plekken vermijden ze? Wat mist er in de wijk? Dit leverde verrassende inzichten op. Kinderen wezen op onveilige en onaantrekkelijke plekken, zoals een versteend hart van de buurt en een singel met veel zwerfafval. Ook merkten ze op dat sommige speelplekken niet uitnodigend waren. Op sommige plekken zat vaak een dronken man op een bankje, wat kinderen een beetje eng vonden.
Wat deze aanpak zo krachtig maakte, was dat de input van de kinderen de basis vormde voor de gesprekken met bewoners en andere betrokkenen. Dit was niet het zoveelste plan van ‘de ontwikkelaar uit Zoetermeer’, maar een gedeelde visie die vanuit de buurt zelf kwam.
Reacties