Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

De uitdagingen van circulair innoveren

Wikke Peters - 30 november 2023

Innovatie. We zijn het er allemaal over eens, dat dát nodig is om circulariteit te versnellen. Creatieve, out-of-the-box oplossingen en het loslaten van traditionele methodes zijn de sleutel tot verandering. Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar het begint met een goed product, bevlogenheid en de wil tot verandering, loop je als innovator ook vaak aan tegen de nodige drempels. Aan het woord over innovatie in de praktijk zijn Victor de Beus (Tala), Marcel Willemsen (Innodeen), Roy Hofsté (Finti) en Maarten Rood (GSF Glasgroep). Een gesprek over schaal, normen, keurmerken, Paleis 't Loo en een bierviltje.

Victor de Beus werkt met Tala aan modulaire, biobased en grondgebonden woningen van Cross Laminated Timber: kruislings verlijmd hout dat de werking uit het hout haalt. De woningen van Tala zijn per definitie geschikt om te verplaatsen, en voldoen aan het Bouwbesluit voor permanente woningen. Eén huis slaat netto tientallen tonnen CO2 op en is voor 99% herbruikbaar in de toekomst. De Beus: “De norm is vaak toch nog steeds beton, glaswol, steenwol en baksteen. Nederland is een rivierenland, traditioneel gezien bouwen we niet vaak met hout. Terwijl er alle mogelijkheden zijn om over te schakelen naar biobased: hout, bamboe, vlas, hennep. Dat kun je in duurzaam beheer blijven oogsten.” De Beus denkt dat er zeker een versnelling mogelijk is, als er meer wettelijke kaders gesteld worden aan circulariteit en CO2 uitstoot. “De klassieke rekenmethodes zoals de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) zijn volgens het Bouwbesluit niet altijd toereikend als het gaat om het berekenen van de prestaties van circulaire bouwmaterialen. Het zou ook mooi zijn als we bijvoorbeeld bij uitvragen een percentage biobased meenemen.”

Traditioneel versus circulair materiaal is appels met peren vergelijken.

Tala begon met 3 mensen en is in korte tijd uitgegroeid tot een bedrijf van 30 mensen. “Die eerste opdracht binnenhalen, dat was echt moeilijk. Veel mensen gaan ‘aan’ op ons product, maar willen dan weten waar het te zien is. En op dat moment hadden we alleen een prototype. Uiteindelijk durfde SallandWonen het aan: voor hen plaatsten we 9 woningen. Daarna werd het makkelijker.” Toch, vindt De Beus, blijft opschalen een proces met veel haken en ogen. “Bouwprocessen zijn vaak onzeker: ze hebben een lange aanloop, en door allerlei factoren zoals vergunningen kan de planning steeds weer veranderen. Dat is lastig anticiperen, als je nog geen tientallen opdrachten hebt waarmee je kunt schuiven.” De Beus merkt wel dat het maatschappelijk momentum steeds meer aan de zijde van innovatie is. “Ik denk dat we vóór de troepen uitlopen. Maar als we achterom kijken, zien we in elk geval wel mensen meekomen.”

Biobased woningen project Olstergaard in Olst. Beeld: Tala.

Interieur woning Tala.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren