Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Een gamechanger voor energiebesparing met kleinere warmtepomp

- 23 november 2023

Nul op de meter woningen maken kost gemiddeld 100.000 per woning voor een jaren '60 woning waar nog niets aan verduurzaming is gedaan. Hazenberg wilde iets bedenken om minimaal 3 woningen voor een ton gasloos te maken, met daarbij lagere of gelijkblijvende energielasten voor de huurder. Het bouwbedrijf ontwikkelde in samenwerking met Orange Climate een speciale radiator-omkasting met Phase Change Materials (PCM) panelen.

Bert van Dorp, technisch directeur van Orange Climate, vertelt: “Het idee voor de ombouw van de centrale verwarming radiatoren kwam van Jon Krispinsson. In de jaren ‘80 had hij al een omkasting bedacht voor een lage temperatuur radiator. Dit was de inspiratie voor mij. Wij gebruikten de PCM-technologie (Phase Change Materials, oftewel faseovergangsmaterialen) al voor vloerverwarming. Door een menging van zouten worden PCM-panelen ‘geprogrammeerd’ op een gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 20°C. De panelen slaan vervolgens de warmte overdag op, om deze in de avond en nacht terug te geven en te zorgen voor een constante temperatuur.”

Voor bestaande woningen is het echter geen optie om de hele vloer eruit te halen tijdens een verduurzamingstraject. Bert: “Toen kwam het idee om de techniek van PCM toe te passen voor radiotoren. Hierbij worden de PCM-panelen gekoppeld aan een kleine warmtepomp, die door de PCM-technologie op een lagere temperatuur kan werken, wat resulteert in een lager energieverbruik. In eerste instantie vonden we op zolder bij Orange Climate onder het stof een PCM-boiler. We hadden met die oplossing drie of vier boilers nodig om een woning te verwarmen. Maar dat was niet de perfecte oplossing in verband met de hoge kosten en de kans op lekkages. En geen antwoord op de doelstelling om voor een ton meerdere woningen te verduurzamen.”

We hebben elkaar nodig om dit realiseerbaar te maken, samen optrekken is daarin key

Bert van Dorp, technisch directeur van Orange Climate

Efficiƫntie toevoegen

Jeroen van Eerdewijk van Hazenberg, is aanjager van de doorontwikkeling samen met Orange Climate. “We willen zo weinig mogelijk materiaal weggooien en enkel iets toevoegen waardoor de installatie veel functioneler wordt. We hebben ervoor gekozen de bestaande radiator en de leidingen van de centrale verwarming te laten zitten en geschikt te maken voor de warmtepomp door een omkasting van PCM-panelen te maken, zonder verdere aanpassingen in de woning. De PCM-panelen zorgen ervoor dat je toekan met een kleinere warmtepomp. Dit zorgt weer voor minder bouwkundige kosten, waarmee de warmtepomp zonder buitenunit binnen bereik komt voor de bestaande bouw.” Bert geeft aan: “Wij hebben een mooie oplossing, maar zoeken wel partners om het samen verder te ontwikkelen. Hazenberg dacht mee in de ontwerpfase en maakte testen bij woningen mogelijk. We hebben elkaar nodig om dit realiseerbaar te maken, samen optrekken is daarin key. En dat gebeurt hier in de praktijk; we ontwikkelen echt samen.”
 

De essentie optimaliseren

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren