In deze serie volgen we Dylan Becker, een 24-jarige jongeman, tijdens het verduurzamingsproces van zijn huurflat in Enschede. We spreken hem voordat de werkzaamheden beginnen, tijdens de renovatie en achteraf. Het proces wordt namens woningcorporatie Domijn (be)geleid door het verduurzamingsplatform Reimarkt.
Dylan Becker kijkt tevreden terug op de eerste fase van de verduurzaming van zijn appartement in de Wienebrink in Enschede. Halverwege april ontving hij een uitgebreid informatiepakket over de verduurzaming van het verduurzamingsplatform Reimarkt en woningcorporatie Domijn. Hierin stond hoe het proces ging verlopen en werd ook gevraagd of hij mee wilde doen. Die beslissing was niet al te moeilijk voor Dylan. ‘Als ik de buurt en het klimaat hiermee kan helpen, waarom niet?’ Door de verduurzaming gaat Dylan ook circa 15 euro per maand besparen op de energierekening. De renovatie van de flat is het eerste hoogbouwproject dat complexmatig wordt verduurzaamd door Domijn en Reimarkt.
Midden september, ruim voordat de werkzaamheden begonnen, kwam aannemer Dennis Nijenhuis van Exterio/Lenferink persoonlijk bij Dylan langs om de planning uit te leggen. Dat bezoek stelde de flatbewoner zeer op prijs, omdat het alle onduidelijkheden wegnam. Dylan hoorde onder andere dat elke woning spouwmuurisolatie, nieuw HR++ glas en geïsoleerde voor-en achterdeuren krijgt. “Woensdag gaan ze bij mij al aan de slag. Ze beginnen met de ramen in de slaapkamer, keuken en woonkamer. Als de ramen klaar zijn, komt er een nieuwe voordeur en balkondeur in.” Dylan kijkt vooral uit naar de nieuwe witte deur. “Ik kreeg een brief met vier type voordeuren waaruit ik kon kiezen.” In eerste instantie zouden de voordeuren roodbruin blijven, maar na suggesties van de bewoners is besloten de geïsoleerde deuren in de kleur wit te leveren.
De eerste werkzaamheden zijn inmiddels begonnen, zoals het schilderwerk en de spouwmuurisolatie aan de buitenkant van het complex. Dylan merkt daar weinig van, omdat hij overdag werkt als magazijnmedewerker bij een tuinmeubelbedrijf. “Wanneer ik terug kom, zijn de uitvoerders al vertrokken.” Toen hij toch een keer vroeg thuiskwam, trof hij wel een hoop spullen van de aannemer aan in zijn berging. “Gelukkig hebben de bouwers alles meteen netjes opgeruimd en achtergelaten, toen ik ze daar op aansprak.”
Concluderend, vertelt Dylan dat het verbouwingsproces positief verloopt. Misschien wordt het wel even doorbijten als de werkzaamheden in volle gang zijn? Dylan: “Wij als bewoners moeten er samen even doorheen. Wanneer het allemaal voorbij is, zijn we waarschijnlijk heel blij met de verbeteringen.”
In samenwerking met gemeenten maakt Reimarkt het bewoners mogelijk om eenvoudig hun woning te verduurzamen. Geïnteresseerde bewoners/huiseigenaren krijgen in drie online stappen - die nog geen vijf minuten in beslag nemen - een woningverduurzamingsplan op maat. Dat geeft niet alleen inzicht in welke duurzame maatregelen aanbevelingswaardig zijn en wat die duurzame ingrepen kosten (inclusief subsidies), maar ook meteen in wat ze opleveren in euro’s besparing per maand. Met een druk op de knop kan vervolgens de stap worden gezet naar uitvoering. Daartoe heeft Reimarkt alle duurzame aanbieders & aannemers in kaart gebracht. Hiermee zetten de gemeentelijke energieloketten, die de samenwerking aangaan met het verduurzamingsplatform, de stap van advies naar uitvoering. Reimarkt werkt naast gemeenten, samen met provincies, bouwers, bewoners, vve’s, coöperaties, woningbouwverenigingen, makelaars, hypotheekverstrekkers en aanjagers door het hele land, maar ook met organisaties als het NVM en TNO. Het bedrijf brengt partijen samen in plaats van te concurreren, en opereert vanuit een ideaal. Reimarkt rekent verder een vaste prijs per product voor haar diensten en blijft daarmee onafhankelijk in haar advies. Voor veel meer info zie www.reimarkt.nl.
Dylan Becker bij de voordeur van zijn door Reimarkt en Domijn te verduurzamen flat aan de Wienebrink in Enschede.
Dylan zit nu middenin de renovatie. De HR++ramen zijn sneller dan verwacht geplaatst, maar de nieuwe geïsoleerde voor- en achterdeur laten nog even op zicht wachten. De spouwmuurisolatie en het schilderwerk zijn inmiddels ook geklaard. Dylan merkt tot zijn genoegen dat het al stiller is in huis, een positief bijeffect van isolatie. De verbouwing van Dylans flat in Enschede betreft de eerste complexmatige verduurzaming van een hoogbouw-project door Domijn en Reimarkt .
Aannemer Dennis Nijenhuis van Exterio/Lenferink betoont zich nog steeds een goede communicator. Zo bleek Dylan langer te moeten wachten op zijn nieuwe deuren dan verwacht. Dennis: “De deurfabrikant had plots een tekort aan materiaal.” Hij meldde zich vervolgens bij Dylan: “Jammer, maar ik wacht geduldig af.” Volgende week gaan ze erin, belooft Nijenhuis. Het proces zal een dag in beslag nemen.
Het plaatsen van de ramen verliep daarentegen veel sneller. “’s Ochtends heb ik mijn bed en de bank een meter opgeschoven. Daarnaast heb ik de berging toegankelijk gemaakt door mijn scooter te verplaatsen. Zo konden de uitvoerders overal makkelijk bij. Overigens ben ik ook een dagje thuis gebleven in verband met mijn jonge katten. Die zijn hem zo gevlogen als zo’n raam eruit ligt.” Inmiddels liggen Mira en Maya tevreden te spinnen voor het nieuwe raam.
Dylan was verbaasd over het tempo en de netheid van werken. “Het vervangen van de ramen zou drie dagen duren, maar na anderhalve dag waren ze al geplaatst. Daarnaast hebben de werklieden de woning steeds netjes achtergelaten. Na het werk kwam ik thuis, maakte ik eten klaar en kon ik lekker op de bank ontspannen en tv-kijken.” Zo kon Dylan zich na een volle werkdag als magazijnmedewerker weer opladen voor de volgende dag. Sommige bewoners met een steviger gevulde berging zagen wel een beetje op tegen het tijdelijk leeghalen van hun opslag, aldus Dylan.
De verduurzamingsmaatregelen laten zich nog niet terugzien in een verlaging van de energierekening, maar laten zich toch al positief gelden. Dylan: “Ik merk dat het al stiller is in huis. Al met al gaat het proces soepeler en sneller dan verwacht.”
Nu de werkzaamheden achter de rug zijn, is het tijd om terug te kijken. Desgevraagd geeft Dylan het verduurzamingsproces van zijn flat aan de Wienebrink een dikke 8. “Er is altijd ruimte voor verbetering, maar ik ben tevreden over de resultaten.”
Vanaf de dag dat het nieuwe HR++ glas werd geplaatst, bespeurde Dylan vooruitgang. Het lawaai van buiten - zoals dat van auto’s die voorbijrijden - is opmerkelijk veel minder dan toen er nog enkel-laags glas in de kozijnen zat. Dat geeft rust. Dylan is verder blij met de nieuwe ventilatieroosters in de woonkamer. “Nu kan ik met een gerust hart het huis luchten. Hiervoor was ik bang om de ramen open te zetten omdat mijn katten, Mira en Maya, er misschien uit zouden springen.”
Daarnaast ziet het appartementencomplex er volgens Dylan een stuk frisser en vernieuwd uit met bijvoorbeeld de witte, geïsoleerde voordeuren en de antraciet geschilderde kozijnen. Zelfs de oude buren, die niet zo houden van verandering, heeft hij horen zeggen dat ze blij zijn dat de ouderwetse voordeuren zijn vervangen. Met betrekking tot zuinig stoken, merkt Dylan nog weinig voordelen, vooral omdat hij zijn thermostaat zelden hoger dan 20 graden heeft staan. Hij verwacht aan het eind van het jaar wel een klein verschil te zien op de energieafrekening.
Grosso modo heeft Dylan weinig last gehad van het renovatieproces en de verbouwing. De uitvoerders zijn een aantal keren in zijn woning en berging aan het werk geweest. Meestal liet hij de sleutels achter zodat de uitvoerders rustig hun werk konden doen.
Toch is er volgens Dylan wel ruimte voor verbetering. Tijdens zo’n alomvattend verduurzamingsproces gaat er soms iets mis en de Wienebrink was geen uitzondering. Zo moest Dylan een aantal weken wachten op de nieuwe voordeur. Gelukkig gaf de aannemer dat wel netjes van tevoren door. Daarnaast bleken de nieuwe plafonds in de bergingen opnieuw te moeten worden bevestigd omdat de gebruikte lijm niet sterk genoeg bleek. Ook moest de aannemer terugkomen om enkele draairamen en voordeuren opnieuw en juist af te stellen. Projectleider Sil Lenferink van Exterio/Lenferink: “Wij hadden te maken met veel disciplines en werkzaamheden die verricht moesten worden in een zeer korte tijd. Dat heeft wat druk op ons en onze partners gelegd, maar dus ook overlast veroorzaakt bij de bewoners.” Het was de eerste keer dat de aannemer, Domijn en Reimarkt een flat/hoogbouw complexmatig verduurzaamden en dat bleek een uitdaging. Sil: “Wij hebben veel geleerd tijdens dit proces zoals het ruimer inplannen van de werkzaamheden per dag.” Gelukkig is het eindresultaat goed, aldus Sil. “De huurders zullen - zeker op de langere termijn - veel profijt hebben van de verduurzaming en de onderhoudswerkzaamheden.” Dylan is het daarmee eens. Hij raadt andere bewoners dan ook aan dezelfde weg te bewandelen en hun woningen te laten verduurzamen als die kans zich voordoet. Dylan: “Je gaat er met z’n allen op vooruit en het klimaat ook.”
Reacties