Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Gaat Nijmegen de diepte in?

Geothermie als duurzame energiebron voor duizenden Nijmeegse woningen Marjon Kranenbarg - 3 maart 2021

Ultradiepe geothermie als bron voor de verwarming van duizenden woningen in Nijmegen? In het najaar van 2020 zijn de resultaten beschikbaar van seismisch onderzoek bij Nijmegen en omstreken om een voorlopig antwoord op die vraag te geven. Met de resultaten kan er een eerste uitspraak worden gedaan over de mogelijkheden voor de toepassing van geothermie als duurzame bron voor de stad. Ontwikkelaar Tellus Nijmegen - Tellus is de naam van de Romeinse beschermgodin van de aarde - de gemeente Nijmegen en ook provincie Gelderland zijn in hoopvolle afwachting. Geothermie zou als duurzame energiebron een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie en in het aardgasvrij maken van de stad.

Geothermie (aardwarmte) is duurzame warmte uit de ondergrond voor de verwarming van huizen, kassen en industrie en – bij hoge temperaturen – voor de productie van stoom of elektriciteit. Het in bepaalde aardlagen op grote diepte van nature in reservoirs aanwezige (warme) water wordt via een buis opgepompt. Een warmtewisselaar onttrekt de warmte uit dit water en het bovengronds afgekoelde water wordt weer teruggepompt in dezelfde aardlaag en warmt weer op. Paul Erades, adviseur Bodem en Energie van gemeente Nijmegen: “Geothermie staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Zeker als het gaat om bronnen die dieper liggen dan zo’n 2 tot 3 kilometer diepte. Om te onderzoeken welke kansen deze zogeheten ultradiepe geothermie – UDG – Nederland biedt, is in 2016 de Green Deal Ultradiepe Geothermie opgezet. Daarin participeren onder meer verschillende UDG-consortia participeren en worden verschillende gebieden seismisch verkend. Wij hebben als gemeente al in een vroeg stadium aangegeven graag onderdeel uit te maken van een van die gebieden.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Uitvoering van het seismisch onderzoek. Foto EBN
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren