Ook dit jaar stond onze Dag van de Circulariteit op het programma en wel op 16 april. Het plan was een fysieke bijeenkomst, maar door het coronavirus liep het allemaal even anders. We hebben deze uitdaging aangegrepen en gekeken hoe we het toch door konden laten gaan. Het werd een waar circulariteitsavontuur.
We begonnen bij de keynote sprekers en namen een video op met Bernice Kamphuis. Na een verhuizing ziet Kamphuis met lede ogen aan hoe al het groen bij sloopwoningen in de buurt wordt platgewalst, terwijl ze zelf graag haar tuin vol stenen wil vergroenen. Ze besluit de planten uit deze slooptuinen te redden en gaat ‘struikroven’. Bij een volgende sloopfase besluit ze het grootschaliger aan te pakken en maakt ze er een buurtproject van. Een groot succes. Inmiddels wordt Kamphuis door veel corporaties gevraagd bij sloop-nieuwbouwprojecten.
Om het circulariteitsavontuur op een leuke manier te beginnen stuurden we een linkje naar deze video op een kaartje van groeipapier naar het thuisadres van de deelnemers. Zij konden dit kaartje planten en inmiddels zijn er al mooie bloemen ontstaan. In een volgende video gingen we in gesprek met Rob van Gijzel, die aan de wieg stond van Eindhovens ontwikkeling tot slimste regio ter wereld. In het interview reflecteert Van Gijzel hoe wij als mens de verbinding kwijt zijn met de natuur. Ook hebben we het over het innoveren van bouwprocessen en het sluiten van cirkels om te komen tot een circulaire economie. Daarnaast geeft hij tips hoe je je leiderschap invulling moet geven in tijden van verandering. En hoe zorg je voor een goede samenwerking? Want een ding is zeker: we hebben elkaar nodig! Tot slot doet Van Gijzel een oproep om zichtbaar te maken welke stappen je zet, om zo ook anderen te inspireren.
Nadat de deelnemers deze twee video’s thuis bekeken hadden, vond er op 16 april een live Webinar plaats. We gingen nogmaals in gesprek met Kamphuis en Van Gijzel. Kamphuis vertelde hoe je bewoners kunt betrekken bij de plannen om een wijk aardgasvrij te maken en zo als het ware de energietransitie te koppelen aan het sociale domein. Van Gijzel ging verder in op hoe wetgeving onze manier van denken en organiseren blokkeert en hoe je om die blokkades heen kunt. Ook konden deelnemers vragen stellen via de chat. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt en zo werd het een leuke, interactieve online bijeenkomst. Ook kwamen de deelsessies kort aan bod. Hierbij werden per deelsessie vragen opgehaald bij de deelnemers. Als vervolg op de Webinar krijgen deelnemers in mei en juni inhoudelijke video’s toegestuurd van alle sessies.
De zes deelsessies zijn:
Op 2 juli komen we fysiek samen en en sluiten we dit circulariteitsavontuur op een interactieve en gezellige manier af. Hierbij krijgen deelnemers de keuze over 1 of meerdere deelsessies in gesprek te gaan. Al met al kijken we nu al terug op een heel mooi avontuur, waarbij we zowel inhoudelijk als organisatorisch veel geleerd hebben!
Aanmelden voor de Dag van de Circulariteit kan nog steeds. Je krijgt alle onderdelen dan toegestuurd zodat je deze op een zelfgekozen moment kunt bekijken. Op 2 juli sluiten we dit avontuur samen af, van 15.00u tot 18.00u in Dome-X te Oss. Uiteraard houden we ons hierbij aan de richtlijnen van het RIVM. Vind je het toch niet prettig om hierbij aanwezig te zijn, dat kan. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op www.renda.nl/dagvandecirculariteit
Reacties