In een tijdperk waarin klimaatverandering en milieu-uitputting steeds grotere uitdagingen vormen, is duurzaamheid niet langer een optionele strategie maar een dringende noodzaak. Energieverbruik speelt een cruciale rol in onze ecologische voetafdruk en de behoefte aan efficiënte en verantwoorde energieconsumptie wordt steeds duidelijker. Met de opkomst van nieuwe technologieën verschuift de manier waarop we ons energieverbruik begrijpen en beheren. Slimme meters, sensoren en data-analysetools bieden ons de mogelijkheid om gedetailleerd inzicht te krijgen in ons dagelijks energiegebruik. Deze technologieën dragen niet alleen bij aan efficiënter energiebeheer, maar bevorderen ook de zogenoemde "energiegeletterdheid" van mensen.
Energiegeletterdheid verwijst naar het begrip en de kennis van mensen van energie-gerelateerde onderwerpen, inclusief het vermogen van mensen om energie-informatie te interpreteren en toe te passen in het dagelijks leven. Een hogere mate van energiegeletterdheid is cruciaal voor het duurzaam om kunnen gaan met energie en het betrokken zijn bij grotere energievraagstukken, en vormt daarmee een essentieel onderdeel van de overgang naar een duurzamere toekomst.
Lotte van Burgsteden, Eduardo Muniz Pereira Urias, Fé van Delden en Lise Everloo van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) doen onderzoek naar de rol van slimme technologieën op de energiegeletterdheid van mensen binnen de context van duurzaamheid en de energietransitie. “Wij onderzoeken welke ervaring mensen hebben met het digitaal monitoren van hun energieverbruik, en hoe het hen helpt om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en dus bijdraagt aan hun energiegeletterdheid” vertelt Lotte van Burgsteden, onderzoeker aan de VU. “Hierbij houden wij rekening met de mate van betrokkenheid in de duurzaamheidstransitie van de deelnemers, hun houdingen ten opzichte van hun huidige energieverbruik en energiebesparende maatregelen en of zij aangeven te verkeren in energiearmoede.”
Reacties