Woningcorporaties staan, samen met gemeenten en andere partijen in de warmteketen, voor de uitdaging om de energietransitie te versnellen en zo de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Een belangrijk onderdeel van de lokale energietransitie is om al op korte termijn stappen te zetten om de warmtevoorziening in de bestaande bouw duurzamer te maken. De grote vraag is: hoe krijg je bewoners mee? We gingen hierover in gesprek met Niek Habraken, programmamanager duurzaamheid van woningcorporatie KleurrijkWonen.
Een van de gemeentes waar KleurrijkWonen woningen heeft is Culemborg. De gemeente was al met de energietransitie bezig voordat de klimaatwet kwam. De wijk Voorkoop, bestaande uit zo’n 1500 woningen, is een van de wijken die van het aardgas af kan. “Tijdens een van de eerste informatieavonden in 2019, waarbij we bewoners informeerden over alle mogelijkheden om van het gas af te gaan, kregen we al snel de vraag ‘Hoe gaan we dat betalen?’ Eigenlijk hadden we daar geen goed antwoord op. Toen liepen er mensen boos weg”, vertelt Niek Habraken.
“De wijk heeft veel koophuizen met bewoners met lage inkomens, en betaalbaarheid is voor deze huiseigenaren net zo belangrijk als voor onze huurders. Na die eerste avond wisten we ‘dit moet anders!’. De vraag over betaalbaarheid moeten we als uitgangspunt nemen. En dat zijn we gaan doen. Zo zijn we bijvoorbeeld samen met de gemeente gaan kijken naar de optie om te participeren in een Energie Service Company, om zo bewoners te ontzorgen. Daarnaast hebben we verschillende werkgroepen opgericht die zich bezighouden met onder andere communicatie, techniek en financiën. Hierdoor worden zo’n vijftig bewoners actief betrokken bij het proces.”
Niek Habraken
Reacties