Isoleren is een slimme manier om energie te besparen. En naast een verbetering van je wooncomfort en een stijging van je woningwaarde krijg je er ook een lagere energierekening voor terug. Maar wist je dat je dit ook met je buren kunt aanpakken? Als je hierin samen met je buren optrekt, kun je meer impact maken. Verdeel samen het uitzoek- en regelwerk, want vaak hebben buren hetzelfde type huis. Misschien regel je daardoor zelfs een groepskorting.
1. Minder gedoe
Samen met je buren isoleren vermindert het gedoe van uitzoek- en regelwerk en je maakt gebruik van elkaars kennis en ervaring.
2. Je vindt gemakkelijker een aannemer
Door als groep op te treden, wordt het gemakkelijker om een beschikbare aannemer te vinden voor het isoleren van meerdere huizen.
3. Groepskorting
Als collectief kun je met een aannemer onderhandelen over een groepskorting voor de isolatieklus, waarbij een grote groep meer kans maakt op een aantrekkelijke korting. Reken nergens op, maar stel een korting van 5% of 10% als doel.
4. Betere service en garantie
Door deel uit te maken van een collectief profiteer je van betere service en garantie, omdat een aannemer bij een grote opdracht zorg zal dragen om zijn goede naam hoog te houden.
5. Een fijnere buurt
Bijkomend voordeel van samen isolatie inkopen: terwijl je elkaar helpt om de klus te klaren, bouw je een band op. Een toekomstbestendige buurt mét prettig onderling contact is het resultaat.
Je kunt het kleinschalig aanpakken of groots. Of het nou gaat om een paar buren, een straat met dertig woningen, of de hele buurt; samen inkopen loont altijd. Op buurtniveau levert een gezamenlijke inkoopactie wel het meeste op.
Ga je voor grote impact en wil je veel buurtgenoten betrekken? De ervaring leert dat de beste resultaten worden behaald als je je richt op 400 à 500 woningen. Je kunt ervanuit gaan dat zo’n 5 à 15 procent van de buurtgenoten ook daadwerkelijk mee wil doen. In die groep zitten altijd mensen met een expertise die van pas komt. Of mensen die hun huis al geïsoleerd hebben en hun ervaring willen delen.
Lijkt het je een stevige klus om zo’n grote inkoopactie in goede banen te leiden? Toch zijn al vele buurten je voorgegaan. Lees meer over collectieve energiebesparingsacties en partijen die buurten hierbij ondersteunen, zoals Buurkracht.
Reacties