Huisfluisteraars Felix van Gemen en Lars Boelen helpen woningeigenaren om hun huis te verduurzamen. Van meer dan 1000 keukentafelgesprekken leerden zij dat duurzaamheid niet alleen draait om techniek of geld, maar ook om emotie. "Pas als je weet wat je wilt, kun je een goed plan maken." Hoe werkt dat in de praktijk? Van Gemen en Boelen onderzoeken dit in de pilots Thuis energie besparen doe je zo, van het programma Sociale Innovatie in de Energietransitie.
Bob en Ieke Nauta zijn twee vrolijke zeventigers uit Terheijden. Zij wonen in een karakteristieke dijkwoning die is gebouwd voor 1830. “Wij dachten dat ons huis goed geïsoleerd was, tot Lars Boelen langskwam. Hij ging op zoek naar kieren met een blowerdoortest. Daarbij wordt zoveel mogelijk lucht het huis uitgezogen. Nou dat hebben we geweten. De deuren klapperden en het tapijt begon te golven. De koude lucht kwam zelfs uit de stopcontacten en de lichtspotjes.” Ieke Nauta was verbaasd: “Een jaar geleden hadden we ons huis nog extra geïsoleerd. Dat viel dus tegen. Wat nu?”
De inkt van het bezoekverslag is nauwelijks droog, maar Bob en Ieke Nauta zijn al druk bezig om de volgende stappen te bepalen: “Plinten kitten. Tochtstrips rond de deuren. Luchtdichte inzetstukken rond de spotjes.” Ze hebben vooral veel vragen over hun CV-ketel. “Moeten we onze installatie vervangen voor een hybride warmtepomp of liever wachten op de aanleg van een lokaal warmtenet door de lokale energiecoöperatie? Hoe ingrijpend is zo’n verbouwing? Verder wachten we nog op advies over zonnepanelen op ons oost-west gelegen dak. En over het vervangen van ons gasfornuis door een inductiekookplaat.” Over een paar weken nemen ze weer contact op met Boelen om hun plannen te bespreken.
Reacties