Op 7 maart jl. organiseerden de Alliantie Inclusieve Energietransitie en de provincie Zuid-Holland de Netwerkbijeenkomst maatschappelijke bewonersinitiatieven in de energietransitie. Dagvoorzitter Gwen Jansen van Milieu Centraal vatte het doel van de bijeenkomst bij de opening direct goed samen: "Waar je wieg ook heeft gestaan, iedereen heeft recht op schone en betaalbare energie."
Om kosten te besparen is volgens haar feitelijke informatie noodzakelijk. Ze gaf een voorbeeld: “Zet je thuis de temperatuur bijvoorbeeld op 19 in plaats van 20 graden, dan bespaar je al snel 190 euro per jaar.”
Dit soort praktische informatie is nog lang niet bij alle Nederlanders bekend. Campagnes om energie te besparen bereiken onder andere Nederlanders met een laag inkomen en Nederlanders met een migratieachtergrond nog onvoldoende. Zij hebben daardoor te vaak te maken met te hoge energierekeningen. Het betrekken van deze bevolkingsgroepen moet daarom op een andere manier georganiseerd worden.
Habib el Kaddouri, medeorganisator van de Alliantie Inclusieve Energietransitie (AIE) gaf in zijn welkomstwoord alvast een oplossing: “Laat organisaties en overheden veel meer naar de bevolking toekomen. Dat is belangrijk om kloven te dichten en vertrouwen op te bouwen”, vertelde hij. De AIE, waarbij zes koepels van vluchtelingen- en migrantenorganisaties zijn aangesloten benadrukt het belang van inclusiviteit in de energietransitie. De organisatie richt zich op het toegankelijk maken van informatie en ondersteuning, rekening houdend met culturele, religieuze achtergronden en ervaringen uit herkomstlanden. El Kaddouri benadrukte het belang om samen te werken met de sleutelfiguren in deze wijken die de bevolking kennen en de organisaties die in deze wijken actief zijn.
Meer weten over de samenwerkende organisatie en hun missie? Bekijk de website van de Alliantie Inclusieve Energietransitie (AIE).
Netwerkbijeenkomst maatschappelijke bewonersinitiatieven in de energietransitie, foto gemaakt door Sander Foederer
Nena Bode van het team Lokale Initiatieven en Inclusieve Energietransitie van de Provincie Zuid-Holland sloot zich daarbij aan. Zij vertelde dat er diverse subsidies zijn waarvan nog te weinig gebruik wordt gemaakt. De vraag is volgens haar: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen gebruik maakt van de regelingen en de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn? Het is belangrijk om dit in de wijken te doen, dicht bij de mensen zelf.”
Niet voor niets dat de bijeenkomst daarom plaatsvond in buurthuis De Mussen, het oudste buurthuis van Nederland, middenin de Schilderswijk. Uit de hele provincie waren er mensen in een goedgevulde zaal samengekomen om van elkaar te leren.
Een buurtvader die al jarenlang actief is in de Schilderswijk schetste het probleem: “Ik zit in veel buurthuizen. Ik vind het een belangrijk onderwerp, maar constateer een groot gat tussen de theorie en de praktijk. Mensen willen wel verduurzamen, maar ze kunnen niet. Ze hebben de mogelijkheden niet of ze weten niet hoe. Ze weten niet waar ze met hun vragen terecht kunnen. De informatie wordt ook zo versnipperd gegeven. Ze kunnen door de bomen het bos niet meer zien.”
Reacties