Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Wie energie bewaart, die heeft wat

Roos Haasnoot, Dionne Verstegen - 11 december 2023

Het is een van de nieuwste innovaties op de markt: een slimme warmtebuffer waarin je duurzaam opgewekte energie opslaat. Warmte wordt opgeslagen in een paar duizend liter water dat verpakt wordt in een groot buffervat onder de woning, tuin of oprit. De buffer wordt gekoppeld aan een warmtepomp en geeft de bewoner de kans om alleen op de slimste en goedkoopste momenten energie op te wekken. Duurzaam én voordelig. Een mooie samenwerking tussen Borg Energy en Stiebel Eltron.

Van overvloed naar schaarste en terug naar overvloed. De opbrengst van duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie is onuitputbaar, maar het aanbod schommelt. Er is een zoektocht gaande naar meer balans tussen vraag en aanbod op het net. De overschotten aan duurzaam opgewekte energie die nu niet op het net passen, sla je met de innovatieve warmtebuffer van Borg Energy wél op en daarmee verwarm je je huis op dagen met weinig zon en wind. Het resultaat? Een lagere energierekening voor de bewoner, efficiëntere inzet van de warmtepomp en minder CO2-uitstoot door minder belasting van het net.

Met de warmtebuffer kun je een eengezinswoning in de winter ongeveer twee weken van energie voorzien.

Voor Joost Spanjer, mede oprichter van Borg Energy, is het een no-brainer: “We kunnen niet eindeloos molens en panelen plaatsen zonder ons te bekommeren om goedkope opslag. Bovendien denken mensen bij de energietransitie vaak aan stroom, maar warmte is een ontzettend belangrijk onderdeel. 70% van het totale energieverbruik van de woning gaat aan warmte op. Er moet een energieneutraal systeem komen zodat woningen ook in de toekomst op een duurzame manier verwarmd kunnen worden. Ook bij een tekort aan zon en wind. Vanuit die gedachte is de warmtebuffer ontstaan.”

In samenwerking met onder andere TNO, het Dreamhûs en de TU Delft ontwikkelde Borg Energy een slimme ondergrondse warmtebuffer, gevuld met 4000 liter water met een energetische buffercapaciteit van ruim 200 kWh. De zelfdragende isolatieschil van EPS (piepschuim) isoleert het vat. Het buffervat is gekoppeld aan bijvoorbeeld een lucht-water-warmtepomp van Stiebel Eltron en anticipeert aan de hand van slimme software op schommelingen in de energiemarkt. “Op momenten met veel zonne- en windenergie en lage energieprijzen zet de warmtepomp elektriciteit om naar warmte en die wordt opgeslagen in het waterreservoir onder de grond. Als er weinig zon en wind is en hoge energieprijzen, kan de bewoner de warmte uit de buffer gebruiken om zijn of haar huis te verwarmen en te voorzien van warm tapwater", vertelt Jaap Aukema, Business Developer bij Stiebel Eltron. Joost vult aan: “Door de buffer en waterpomp op elkaar af te stemmen, profiteert de bewoner maximaal van de juiste schakelmomenten. Vraag en aanbod van energie zijn hiermee ontkoppeld, en dat financieel voordeel komt bij de bewoner te liggen. In het buffervat kan voldoende warmte worden opgeslagen om een gemiddelde eengezinswoning (met energielabel A) in de winter tot ongeveer twee weken te verwarmen zonder inzet van de warmtepomp.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Het plaatsen van de warmtebuffer onder de grond. Beeld: Borg.
zie ook
boek
Essay, De Toekomst van de woningvoorraad Essay, De Toekomst van de woningvoorraad

De toekomst wordt bepaald door het verleden. Daarom moet je begrip hebben van wat er is gebouwd, voo...

€ 19,95
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren