De woningmarkt in Nederland staat onder grote druk. Om het woningtekort op te lossen zijn er van 2023-2030 ruim 950.000 nieuwe woningen nodig. Met een aanzienlijk tekort aan betaalbare woningen, is het vinden van passende woonruimte voor velen een enorme uitdaging. Van deze woningbouwopgave, kunnen 100.000 tot 150.000 woningen komen uit bestaande woningvoorraad. Van Wijnen is op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen om meer woningen toe te voegen. Het splitsen van bestaande woningen biedt een snel, betaalbaar en aantrekkelijk alternatief voor jong en oud.
Door bestaande, grote woningen op te splitsen in kleinere wooneenheden, kunnen we snel meer betaalbare woningen toevoegen. Bovendien draagt woningsplitsing bij aan duurzaamheidsdoelen, zoals de vermindering van stikstof en CO2-uitstoot, vereist het minder opoffering van groene ruimte door gebruik te maken van bestaande grondposities en wordt minder materiaal en daarmee minder grondstoffen verbruikt.
Bij woningsplitsing wordt een bestaande woning opgedeeld in twee of meer kleinere, zelfstandige wooneenheden. Belangrijke uitgangspunten zijn een gedeelde voordeur met een eigen ingang, keuken, badkamer, berging, individuele installaties en nutsvoorzieningen. Met name de zogenaamde 'doorzonwoningen’ uit begin jaren '70 zijn zeer geschikt voor woningsplitsing. Dit proces vereist een zorgvuldige voorbereiding, planning en uitvoering, inclusief het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het voldoen aan bouwkundige eisen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met wijkgerelateerde aspecten zoals parkeernormen en sociale cohesie.
Het resultaat: voor iedere bewoner een fijne, volwaardige woning.
Reacties