Woningcorporatie Elkien opende afgelopen zomer een waterzuinige buurt. In 2012 won de Friese corporatie al de Waterinnovatieprijs met het WaterSchoonproject. Met het winnen van energie uit gebruikt water zet Elkien op een originele manier een stap richting de verduurzaming.
Het is moeilijk voor te stellen, vertelt Wiebo de Visser (78) over zijn wijk Noorderhoek I in Sneek, maar vroeger waren dit toch echt weilanden. “Hier zocht ik als kleine jongen in het voorjaar naar kievietseieren”, zegt hij breed lachend. De Visser is een Noorderhoeker in hart en nieren: als peuter verhuisde hij samen met zijn ouders naar het eerste deel van de wijk, dat halverwege de jaren ‘20 en ‘30 gebouwd werd. Het tweede deel werd gebouwd na de oorlog in, voor een groot deel, typische wederopbouwstijl. Later kwam De Visser er samen met zijn vrouw te wonen.
In het begin was er een hechte gemeenschap, herinnert De Visser zich, maar dat veranderde in de loop der jaren: “Successievelijk kwamen er nieuwe bewoners die het leven een beetje minder nauw namen dan de anderen. Je zag al gauw rotzooi voor de deur, politie in de straat. Dan zie je zo’n wijk verpauperen.”
Op stedenbouwkundig niveau werden ook grote verschillen zichtbaar, vertelt Henk Heikema van der Kloet, portefeuillemanager bij de Friese woningcorporatie Elkien. “De Noorderhoek is een wijk met twee gezichten. Het vooroorlogse deel heeft een hoge stedenbouwkundige, architectonische kwaliteit. Bij het andere deel was er een enorme versobering in architectuur en stedenbouw.” Daarnaast raakte de verdeling koop- en huurwoningen uit balans. “In het oudere deel stond voornamelijk koop, in het nieuwere deel huur. Er was binnen de wijk een scherp onderscheid ontstaan tussen oud (de betere woningen) en nieuw (de slechtere woningen).” Het opknappen van de bestaande bouw was volgens Van der Kloet geen optie. Daar was de kwaliteit te slecht voor. De woningen waren na de eeuwwisseling echt op: een herstructurering was meer op z’n plaats.
Reacties