Leg het maar eens uit: waarom staat er iemand in een wit pak met een masker op een plaat van zolder te schroeven, terwijl de bewoner daar al twintig jaar de was doet?
Benny van der Sanden van Van der Sanden Asbestsanering heeft het allemaal al eens meegemaakt. “We komen soms situaties tegen waarbij bewoners al voor langere tijd zijn blootgesteld aan schadelijke asbestvezels. Wanneer wij dat in bewoonde staat komen verwijderen, kan dat tot onherstelbare schade van het vertrouwen van de bewoner in de corporatie leiden.”
Andersom gebeurt het ook. “Dan pakken we een rijtje woningen aan en zien we dat er bij sommige woningen in het verleden al een sanering heeft plaatsgevonden. Dan ontbreekt het je als corporatie aan overzicht. Als je het bezit in kaart hebt en weet waar in je bezit asbest zit, kun je een visie ontwikkelen waar, wanneer en hoe je moet handelen. Dat scheelt je niet alleen geld, maar komt ook de relatie met bewoners ten goede.”
De gezondheidsrisico’s van asbest zijn inmiddels bekend en iedere asbestsaneerder weet hoe hij het materiaal volgens de boekjes moet verwijderen. Toch kunnen corporaties vaak niet voorkomen dat er paniek uitbreekt wanneer er mannen in witte pakken door de straat lopen. Daarom is een goede communicatie met bewoners volgens Van der Sande essentieel: “Het is best lastig uit te leggen dat wij wel een pak moeten dragen en de bewoner twee meter verderop gewoon onbeschermd in de tuin mag zitten. Wanneer je daar niet over in gesprek gaat, kan er paniek uitbreken.”
Op 30 mei geeft Renda in samenwerking met Van der Sanden Asbestsanering een workshop over het belang van een goede asbestinventarisatie en het belang van bewonerscommunicatie rond een asbestsanering. Daarbij komen in ieder geval de volgende onderwerpen aan de orde:
Reacties