Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Build me once

Op de radio vertelde laatst iemand over de website ‘buy me once’, gericht op duurzame producten die je maar één keer in je leven hoeft te kopen. Degelijke artikelen die aanzetten tot consuminderen, als tegenbeweging tegen ons consumeerderen.

Zoals bij veel goede ideeën roept ook deze website bij mij de vraag op: zit de oplossing van het probleem van consumeerderen aan de vraagkant of de aanbodkant? Wat willen wij? Een snelle kortdurende fix, of een lange termijn duurzame high? Het voordeel van dat laatste is dat je er een leven lang profijt van hebt. 

Duurzaam, ook thuis?

Als ik bij mijn moeder in de keuken sta en het zoveelste 40-jaar oude Tupperware bakje of oranje groenteraspmolentje herken, hoor ik haar al zeggen “werkt nog prima, waarom zou ik dat weggooien?”. En gelijk heeft ze. Vervelend om dan aan jezelf te moeten toegeven dat thuis de zolder vol staat met afgedankte sapcentrifuges en Japanse bakplaten, terwijl je op je werk de mond vol hebt van duurzaamheid. Ook denk ik aan een discussie die ik met iemand had over het weigeren van oldtimers uit binnensteden. Als antwoord op de vraag of ik me wel bewust was van hoe vervuilend die oude bakken zijn, antwoordde ik met slechts één zin: “die oldtimer is wel maar 1 keer gemaakt.”

SUPERLOCAL

In mijn werk als teamleider Vastgoed bij HEEMwonen gebruik ik voor bovenstaande filosofie de toegepaste vorm ‘Build me once’. De volgende écht duurzame stap in de bouwwereld moet circulair zijn. Binnen HEEMwonen ben ik bedenker en initiator van het project SUPERLOCAL. Het idee is geboren uit wroeging over de roekeloze sloop in het krimpende Parkstad Limburg. Door sloop worden enorm veel waarden weggegooid, vaak zonder enige kennis over hoe groot deze waarden zijn en wat ze voor een nieuwe ontwikkeling zouden kunnen betekenen. Het idee voor 100% hergebruik van alle aanwezige waarden was geboren. We willen hiermee bijdragen aan nieuwe ideeën voor duurzame circulaire gebiedsontwikkeling en bouw. Hopelijk krijgen de nieuwe bewoners, waarbij we er overigens naar streven om zoveel mogelijk voormalige bewoners aan te trekken, in 2021 hetzelfde gevoel bij de woningen als ik heb bij het groenteraspmolentje van mijn moeder. Build me once!

Reacties

Elles Lubbe - Lubbe Lisse 24 september 2020 14:06

zojuist heb ik getracht u telefonisch te bereiken, maar werd geruime tijd in de wacht gezet. Daardoor kreeg ik de tijd om mij te bedenken of het nou wel zo belangrijk was wat ik de melden had. Het is eigenlijk meer uit nieuwsgierigheid dat ik belde. Want onlangs zag ik op onze nieuwsbrief-statistieken voorbij komen dat u onze nieuwsbrief ontvangen en gelezen heeft. Steekproefgewijs vraag ik dan bij een aantal mensen na of zij voldoende geïnformeerd zijn in onze nieuwsbrief en/of er andere verwachtingen waren? Nadat ik u persoonlijk ben gaan Googlen, kwam ik op deze pagina terecht. Wat een mooi verhaal in deze column. U maakt zich sterk voor duurzaamheid in circulaire gebiedsontwikkeling en bouw! Hopelijk heeft u in onze nieuwsbrief kunnen opmaken dat wij, Lubbe Lisse, ook die weg, maar dan"in het groen", proberen te bewandelen. Door middel van uitbreiding van onze mengsels (langbloeiend) en producten te gebruiken die ieder jaar weer terugkeren in bloei gaan wij voor duurzame combinaties in het groen. Dus mijn vraag (of beter gezegd advies) is eigenlijk heel simpel, mocht u interesse hebben in duurzaam groen, neem gerust contact op met ons. Met vriendelijke groet, Elles Lubbe.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren