Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Café Mediterrané

31 augustus 2021

Leefbaarheidsvraagstukken aanpakken middels de inzet van de creatieve industrie. Klinkt mooi, maar misschien ook nog een beetje vaag. Daarom presenteren we in de aanloop naar de Dag van de Bewoner op 30 juni een aantal concrete voorbeelden. Projecten die inspireren, prikkelen, verleiden, ontmoeting tot stand brengen en informatie uit de haarvaten van de buurten boven tafel krijgen. Vandaag uitgelicht: Café Mediterrané.

Wat vinden mensen van hun buurt? Wonen ze prettig, voelen ze zich veilig? Hebben ze veel contact met andere buurtbewoners? Missen ze activiteiten of voorzieningen? En zo ja, willen ze daar dan zelf iets in betekenen? Dat zijn vragen die beantwoord worden in het Café Mediterrané. Dit project brengt de sociale opgaves van een buurt op microniveau in kaart, en gaat op zoek naar concrete aanknopingspunten om de leefbaarheid te verbeteren. Het concept richt zich op kwetsbare buurten, en heeft als doel juist de mensen die zich nooit laten horen, te verleiden en te prikkelen om in gesprek te gaan. En, ook niet onbelangrijk, het is leuk, toegankelijk, laagdrempelig, verrassend en leidt tot nieuwe ontmoetingen van buurtbewoners onderling.
 

Een gesprek in Italiaanse sferen

Café Mediterrané speelt zich letterlijk af voor de voordeur. Het idee: een Italiaanse familie strijkt neer in de straat, en bouwt in korte tijd een pop up Italiaanse ijssalon op. Compleet met ijsjes scheppende ‘mama’, twee charmante Italiaanse obers die mensen aan de voordeur verleiden om te komen, straatmuzikanten, acrobaten en een fotostudio waarop bewoners mooi op de foto worden gezet. Deze foto krijgen ze later als ansichtkaart thuisgestuurd. Aan tafeltjes in de straat zitten gesprekspartners klaar, die aan de hand van een mooie menukaart met bewoners in gesprek gaan over de buurt. Die menukaart kan per buurt verschillen, en is afhankelijk van de doelstelling. De ene keer gaat het over activiteiten in de buurt, de andere keer over verduurzaming, maar ook over (een gezonde) leefstijl of over gewenste keuzes rondom bijvoorbeeld aanstaand groot onderhoud van een buurt.

Iedereen wordt gehoord

Het succes van Café Mediterrané zit in de laagdrempeligheid van de actie. Omdat bewoners letterlijk bij de voordeur opgehaald en gerustgesteld worden – ja, dit is óók voor jou – en mensen daarmee over een drempel worden geholpen, bereiken we ook diegenen die normaalgesproken niet naar bewonersavonden of andere activiteiten komen. Voor buurtbewoners is het een bijzondere ervaring dat hun eigen straat voor één avond transformeert tot een andere plek, waar zij elkaar op een andere en ongedwongen manier ontmoeten, en waarin alles uitstraalt dat iedereen welkom is en dat iedereen gehoord wordt.

Binnen Café Mediterrané werkt de creatieve sector samen met andere professionele partners in de buurten, zoals de gemeente, corporaties en welzijnswerk. De opgehaalde informatie wordt gedeeld en besproken met deze partners, aan de hand waarvan vervolgstappen worden bepaald. Zo werden er op twee van deze avonden in een sociale woningbouwbuurt maar liefst 24 potentiële nieuwe vrijwilligers gevonden: al deze mensen gaven aan wel met professionals in gesprek te willen over hun ideeën voor de buurt. Ook bij de uitvoering van deze ideeën is het creatieve netwerk weer een betrokken partij: denk aan het organiseren van activiteiten, of ingrepen in de openbare ruimte.

Café Mediterrané in beeld

Café Mediterrané in beeld

Café Mediterrané in beeld

Café Mediterrané in beeld

Café Mediterrané in beeld

Tussen straattheater en buurtfeest

Benne Holwerda, communicatieadviseur bij de gemeente Ameland, raakte geïnteresseerd in de inzet van de creatieve industrie rondom leefbaarheidsvraagstukken tijdens een Masterclass van Energieplus en Renda, en maakte Café Mediterrané een avondje mee. Zijn ervaring: “Het was een mooie zomeravond. Wat zich op het grasveldje in de wijk afspeelde hield een beetje het midden tussen straattheater en een buurtfeestje. De verrassing en dat theatrale randje deden wonderen. Ik was verbaasd hoe effectief dat is als je mensen achter hun voordeuren vandaan wilt lokken. Buurtbewoners aarzelen eerst, dat zou ik ook doen. Ze dralen, blijven nog even op afstand, doen alsof ze toevallig langskomen of komen informeren voor de kinderen. Maar de muzikanten en de acteurs zijn als een magneet. En als de kat uit de boom is gaat het bijna vanzelf. Ook het gesprek komt spontaan op gang. Omdat er geen boodschap 'gezonden' wordt, zijn er ook geen dikke meningen. Mensen stellen zich open en vertellen wat hen bezighoudt. Er wordt gekletst en gevoetbald en gedanst. Ik vond het ontroerend en krachtig.”

Dag van de Bewoner 2022

Hoe betrek je bewoners bij de buurt of bij een verduurzamingsproject? Welke activiteiten sluiten aan op hun behoeftes? Hoe ga je om met kwetsbare mensen? Hoe kom je achter de voordeur? Kom op
30 juni naar de Dag van de Bewoner en ontdek nieuwe, creatieve manieren om met al deze vragen aan de slag te gaan.

Lees meer op www.renda.nl/dagvandebewoner2022.

Reacties

Anton ten Westenend - 360Zuid 04 september 2021 10:01

Van onderop

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren