Het Klimaatakkoord heeft, als uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs, één centraal doel en dat is CO2-reductie. De sector ‘Gebouwde omgeving’ heeft zich tot doel gesteld om in 2050 bijna helemaal geen CO2 meer uit te stoten. Dit wordt al snel vertaald naar energiebesparing. En dus wordt er volop ingezet op energiebesparende maatregelen in de woningbouw. Goed geïsoleerde woningen en gebouwen, die we met duurzame energie verwarmen en waarin we schone elektriciteit gebruiken of zelfs zelf opwekken. Dat is een goede zaak.
Maar de overheid heeft meer ambities gesteld. In 2050 moet Nederland namelijk ook volledig Circulair zijn. Het is dus verstandig om deze ambitie gelijk mee te nemen in de transformatie vanuit het Klimaatakkoord. Dus direct rekening houden met de circulariteit van de toegepaste materialen. Anders wordt de ‘rekening’ later voorgelegd bij de Nederlandse huishoudens.
Eigenlijk vreemd dat de overheid circulariteit geen plek geeft binnen het klimaatakkoord terwijl die ambitie er wel ligt. Zeker als je bedenkt dat circulair werken en gebruik van circulaire materialen de CO2-uitstoot verlaagd in het hele bouwproces. Zo levert circulair bouwen dus direct een bijdrage aan het Klimaatakkoord. Gelukkig ziet Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatakkoord, dit ook. Éen van de tips die hij de bouwers meegaf in de Cobouw is “Ga circulair werken. Echt circulair werken verlaagt de CO2-uitstoot in het gehele bouwproces.” En zo is dat!
Reacties