Inmiddels is Drents Dorp Oost in Eindhoven het derde project in deze samenwerking. Eén van de opvallende zaken in het hele traject is dat de ketenpartners gezamenlijk slimme oplossingen ontwikkelen en in elkaar investeren, om zo het werk effectief vorm te kunnen geven. Zo heeft de schilder de vakmannen van de aannemer opgeleid in het herstellen van houtrot, is de stukadoor opgeleid door een specialist in het waterdicht maken van kelders, en zijn de vakmannen van de aannemer opgeleid door de leverancier van de aluminium kozijnen (aangebracht in een eerdere renovatie in de jaren negentig) in het aanpassen en herstellen hiervan. Gevolg is dat er minder bouwdelen worden vervangen, er minder mensen op de bouwplaats rondlopen, en er minder overdrachtsmomenten zijn en dus minder faalkosten. De klant komt minder bouwvakkers tegen en ervaart dat hij invloed heeft op dat wat er gebeurt in zijn woning en wanneer dat gebeurt. In Drents Dorp Oost blijkt dat het resultaat goed is, dat de waardering van de klant hoog is en dat de kosten scherp zijn.
De afgelopen decennia is de bouw meer en meer versnipperd geraakt en hebben aannemers het samenbrengen van allerlei specialisten tot een kunst verheven. Gelukkig wordt nu de weg gevonden naar hetzelfde werk verrichten, met minder mensen. Bijkomend voordeel is dat daarmee het allrounderschap van de vakmannen wordt vergroot. Dit maakt het werk voor hen leuker en vergroot hun betrokkenheid. De aanpak van de bestaande woningvoorraad vraagt om betaalbare, door de klant gestuurde maatwerkoplossingen. Het vergroten van vakmanschap en allrounderschap van onze bouwvakkers is daartoe een belangrijke voorwaarde. De win-win voor alle betrokkenen spreekt wat mij betreft voor zich.
Benieuwd? Op 7 november organiseren de ketenpartners en Woonbedrijf samen met renda on tour een excursie naar renovatieproject Drents Dorp Oost in Eindhoven.
Adjunct directeur en manager vastgoed, Woonbedrijf
Reacties