Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

De Steve Jobsen van herbestemming

Sander Gelinck
Het is 2014. De jaarlijstjes voor 2013 zijn gemaakt. Maar een lijst met Echte Vastgoedvernieuwers gaat natuurlijk over jaargrenzen heen. Steve Jobs had de iPhone ook al in de jaren tachtig bedacht. Ik wil maar zeggen: we (Nationaal Programma Herbestemming en ik) zijn een boek aan het maken over herbestemmingen die ondanks de crisis wél zijn gelukt. De voor de hand liggende vraag voor die herbestemmingen is: hoe hebben ze dat geflikt? En dan niet alleen de verhalen, maar ook het bewijs in de vorm van rekensommen achter het project.

Werktitel van de uitgave is ‘Rekenen aan herbestemming’. We hebben een goede honderd project door onze vingers laten gaan, meer dan veertig initiatiefnemers gesproken en 25 waren zo moedig om de cijfers te delen en samen met ons de publicatie te maken. Het duurde geen drie interviews voor we erachter kwamen dat we bezig waren met een Steve Jobs-lijst, maar dan van vastgoedvernieuwers. To the misfits, the crazy ones. U kent de tekst wel (van de beste marketingcampagne ooit, dat zijn niet mijn woorden). Ik denk aan Seats2Meet dat al in 2006 een proefvestiging maakte – net als Jobs later voor zijn Applestore. Ronald van den Hoff, medeoprichter van S2M, wilde de virtuele en fysieke wereld verbinden en dat is hem gelukt. Zijn klanten nemen genoegen met 0,6 m2 werkplek omdat ze zijn connected met honderdduizenden (!) co-workers over de hele wereld. Toen we hem interviewden, voorspelde hij dat binnen vijf jaar niemand meer betaalt voor een werkplek. Ik herinner me de drie jongens en één dame die het aandurfden € 1,5 miljoen te investeren in een slooppand. Om te laten zien dat het anders kan. Of de uitbater van een Amsterdamse broedplaats die me duidelijk maakte dat er een groot verschil is tussen echt van onderop werken, en van bovenaf bedenken dat het wel makkelijk (en trendy) is als de mensen zelf het werk doen. Hij komt uit de kraakbeweging en daar lossen ze problemen toch echt anders op.

Het boek, dat in juli moet verschijnen, is een ontdekkingstocht geworden. Een ontdekkingstocht naar anders denken en Nieuw Vakmanschap. Of is het Hervonden Vakmanschap? Een installatieadviseur die met Anders Rekenen ruim twee derde wist te besparen op de totale installatiekosten. Twee derde! Ik geloof mijn oren nog niet. Een corporatie gaat de installatie maken. Overigens wel na intensieve metingen of het klopt (ook dat hoort bij Nieuw Vakmanschap). En het klopt. Ik denk aan de architect die in Afrika had geleerd dat ‘als je iets wilt, je het zelf moet doen’. Naast ontwerper/tekenaar werd hij hoofdaannemer en bouwheer. En mede-eigenaar. Waardoor hij de verbouwing van rijksmonument de Goudse Praktijk, inclusief restauratie van talloze monumentale details, in recordtempo erdoor jaste. Hij maakte ’s avonds (en ’s nachts) de werklijsten voor de volgende dag, in de vroege uren uitgetekend door early birds op kantoor, en diezelfde dag (inclusief avonden en weekenden) daadwerkelijk gemaakt door een legertje zzp’ers uit zijn netwerk. Het is vakmanschap dat het onmogelijke mogelijk maakt. Heeft u ook zo’n zin in 2014?

Eigenaar van id&dn, partner TransformatieTeam en lid Expertteam Kantoortransformatie

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren