Net als vorig jaar zijn we als redactie op zoek naar de thema’s die de renovatiemarkt op dit moment bezighouden. Na een korte terugblik tijdens de Denktank volgt een rondje langs de aanwezigen en wordt er gevraagd welke verwachtingen zij hebben. Een diverse opsomming van thema’s volgt; het is aan de redactie die uit te werken tot kernonderwerpen voor 2015.
Voordat de thema’s aan bod komen, is er eerst een inhoudelijke terugblik op het afgelopen jaar. Daaruit wordt al duidelijk dat renoveren geen kwestie is van een optelsom van losse onderwerpen. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en lopen in elkaar over. Dit is ook merkbaar tijdens de discussie, waarbij het accent telkens net anders komt te liggen. Gevolg is dat in één gesprek meerdere thema’s voorbij komen. Het ene thema wordt aangevuld door het andere en zo is een verschuiving zichtbaar. Dit illustreert de samenhang tussen onderwerpen.
Als voorbeeld de veelgehoorde term ketensamenwerking. Om ketensamenwerking behoorlijk uit te voeren, is een goede vraag nodig of zoals wordt genoemd professioneel opdrachtgeverschap. Maar de juiste vraag kun je alleen stellen als de ambitie helder is en duidelijk is welke richting je met een gebouw wilt opgaan. Wat zijn de gevolgen van die ambities als het wordt vertaald naar kwaliteit, kosten en de positie op de markt?
En zo ben ik inmiddels van het onderwerp ketensamenwerking uitgekomen bij strategische keuzen. Voor hetzelfde geld kun je het ook omdraaien. Want als opdrachtgever wil je weten wat er in de markt is te halen, tegen welke prijs-kwaliteitverhouding het is te verkrijgen en wat de gevolgen voor onderhoud en kosten zijn. En je wilt weten of je het projectmatig moet aanpakken of in een serie van één. Daarmee wordt strategisch voorraadbeleid gekoppeld aan de serie van één. Beide voorbeelden laten zien dat renoveren een integraal vraagstuk is; het één kan niet zonder het ander.
Alle thema’s in zijn volle breedte laten zien, is een onmogelijke opgave. Wat we wel kunnen doen, is de puzzelstukjes stuk voor stuk benoemen en proberen begrip te krijgen voor de (deel)vraagstukken die er liggen. Als we de individuele stukjes kennen en weten hoe ze onderling in elkaar passen, wordt het steeds makkelijker om de grote puzzel van renoveren te leggen. Begrip krijgen van een klein onderdeel maakt dat we de totale context beter kunnen begrijpen. Benieuwd wat eruit gaat komen? Renda laat het in 2015 zien.
Adviseur BouwhulpGroep, kernredactielid Renda
Reacties