Situaties zoals we die in Duitsland kennen, gaan we ook hier in Nederland krijgen. Niet meer de systeempjes met vier panelen om te laten zien dat je ook duurzaam bezig bent, maar direct – esthetisch verantwoord of niet – het hele dak vol leggen. Wat techniek betreft is het ook een superoplossing. Je kan de panelen aan elk renovatieconcept toevoegen. Stekker in het stopcontact, en je hebt je eigen duurzame energiecentrale. De ongelijktijdigheid van opwekken en eigen elektriciteitsvraag los je op door aan het net terug te leveren wanneer je te veel hebt, en van het net te onttrekken wanneer de zon achter de wolken is verdwenen.
Op woningniveau super, maar we creëren wel weer een nieuw probleem. Deze zomer moesten Nederlandse elektriciteitscentrales teruggeschakeld worden omdat vanuit Duitsland een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit op het net werd gezet. Gasgestookte centrales kunnen dat aan, maar wat als we hier ook massaal overgaan op PV? Kan ons elektriciteitsnet dit wel aan, of moeten we dat gaan verzwaren? En de teruglevertarieven, gaan die niet dalen wanneer er nog nauwelijks te sturen overcapaciteit ontstaat? Of zijn bewoners in staat om hun gedrag zo aan te passen dat ze die pieken in overcapaciteit in de hand kunnen houden?
Gaan we toe naar een bewoner die niet alleen passief elektriciteit consumeert maar ook produceert, en die door slim schakelen en uitwisselen de elektriciteitsstromen actief weet te managen?
Directeur De Haas & Partners
Reacties