Het is lente maar beton bloeit niet is een waarheid als een koe, zou je zeggen. Bloeien doet beton inderdaad niet. Integendeel, uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat beton schadelijke radioactieve stoffen als radon en thoron kan uitstoten. Wij begrenzen onze woningen dus al tijden met een bouwmateriaal dat slecht is voor onze gezondheid. En dat geldt niet alleen voor beton, maar voor heel veel meer bouwmaterialen. Heel vreemd. Constructies en materialen zouden er toch moeten zijn om ons niet alleen leven mogelijk te maken, maar zouden onze activiteiten eigenlijk zelfs moeten bevorderen. Gelukkig is er een beweging gaande om te bouwen met materialen die wel ‘bloeien’, en niet alleen in de lente. Zowel de C2C-woning ‘Recht op wind’ als het Active House-project ‘De Poorters van Montfoort’ zijn hier voorbeelden van.
Niet alleen materialen kunnen mensen doen opbloeien, ook het gebouwontwerp in zijn geheel speelt een rol in het bevorderen van onze gezondheid en wooncomfort. Het Bouwbesluit geeft een minimum aan comforteisen waar een gebouw aan zou moeten voldoen en waarbij het mogelijk moet zijn bepaalde activiteiten in een gebouw uit te voeren. Vaak genoeg wordt dit minimum ook als maximum gezien. Waarom? In de auto zijn we van alle gemakken voorzien en in onze woning nemen we genoegen met een minimum?
Een beetje extra comfort hoeft echt niet per definitie meer kosten met zich mee te brengen. Het is vaak een kwestie van de juiste ontwerpkeuzes maken op de juiste plaats, zonder dat dit direct prijsconsequenties heeft. Gelukkig zien wij dit steeds vaker in. We zijn op de goede weg, maar hebben nog wel wat vorderingen te maken. Net als de temperatuur: het is lente maar beton bloeit niet. Laten we hopen op een warme zomer.
Architect, Velux Nederland B.V
Reacties
Arnoud Veilbrief 19 maart 2019 19:55
Dat was het viaduct op de Hofzichtlaan, niet?