Dit kan tegelijkertijd een goede gelegenheid zijn om bewoners meer bij de renovatie en verdere ontwikkeling van hun woning te betrekken. De mogelijkheid om te renoveren volgens de serie van één kan verder worden ontwikkeld. Wel is het nodig dat bewoners daarvoor goed advies en begeleiding krijgen.
Er zijn vele verschillende renovatieoplossingen op de markt. Veelal zijn het complete renovatiepakketten die door consortia worden aangeboden. Het gevaar van deze renovatiepakketten ligt in het feit dat de bewoner het gevoel krijgt dat hem iets wordt opgedrongen. Hoe kan een huurder nu beoordelen wat voor hem een goede oplossing is? Het werken aan totaaloplossingen mag dan een passende oplossing zijn voor corporatiewoningen, maar dat is niet altijd wat de klant wil.
Het is dus noodzakelijk dat bewoners kunnen worden geholpen met onpartijdig advies. Dit doet denken aan de gemeentelijke bouwbureaus zoals ze in de jaren tachtig bestonden, in wijken waarin particuliere woningverbetering plaatsvond. Deze bureaus adviseerden particuliere woningeigenaren over bouwkundige aanpassingen aan hun woning. Technische bouwvoorschriften werden uitgelegd en bewoners kregen hulp bij het doen van een bouwaanvraag. Met dit advies konden zij vervolgens op zoek naar een aannemer of konden zij bij dit bureau gereedschap huren en zelf aan de slag.
Natuurlijk werd dit alles uitgevoerd met veel subsidiesteun. Dit is op die manier niet meer mogelijk. Maar leer van het verleden; zie wat het heeft opgeleverd. Wijken als Wittevrouwen en Oudwijk in Utrecht zijn na deze particuliere woningverbetering enorm opgeleefd en zijn nog steeds geliefd bij kopers. Hier was de serie van één toen al aanwezig.
Docent bouwtechniek en architectuur, Hogeschool Utrecht
Reacties