Bovendien heb je fietsend een mooi tempo om van gedachten te wisselen. We stopten bij een aantal portiekflats uit de jaren vijftig, met vier woonlagen op een plint. Voor de flats ligt een nieuw stadspark en aan de overzijde ervan zijn oude flats vervangen voor nieuwbouw. De sloop- en nieuwbouwmachine hapert echter in deze tijden. Het kost veel tijd en geld en brengt een tussenperiode met zich mee waarin de buurt even ‘van niemand’ is. Inmiddels is de rij aan de beurt waar wij gestopt waren, het project moet af. Maar er wordt geaarzeld: zijn er alternatieve manieren?
Oud, klein en achterhaald zijn deze woningen vaak. Kansen in de flatjes zien we in de vorm van klushuizen. Vintage noemen we niet achterhaald, maar hip. Het is net door welke bril je kijkt. Stel je voor, als je twee of drie flatjes samenvoegt? Of een heel portiek? Dan heb je behoorlijk wat vierkante meters. Onderzoek of het technisch kan en wat het gaat kosten, en laat vervolgens de nieuwe bewoners zelf combineren. Zij kiezen de ruimte die bij hun wensen en hun budget past. Heel groot of juist een hip ‘microloft’; trends worden vanzelf duidelijk in dit soort gebouwen.
Veel corporaties denken dat je het niet kunt maken om zonder renoveren woningen te verkopen: ‘Dat doe je mensen toch niet aan?’ Genoeg mensen zijn echter prima in staat om zelf keuzes te maken. Als een corporatie of gemeente goedbedoeld een nieuw dak legt maar de bewoner wil een dakterras, gaat er iets fout. Laat ze zich lekker zelf uitleven. Het spaart de sloop, brengt veel energie en voorkomt de tussenperiode. De buurt wordt meer dan ooit van de mensen die er zelf in investeren.
‘We hebben nog nooit zo’n vraag aan de balie gehad’ Ha, een bekende beer op de weg. Niet schieten, maar even helpen met oversteken. Mensen vragen niet om wat ze niet kennen. Buitenkansen kunnen ze echter prima herkennen. Klushuizen bieden veel ruimte voor weinig geld, en met enige verbeelding, goede begeleiding en een reëel kostenplaatje kun je een latente vraag omzetten in actie. Simpelweg door de kans te bieden, zie je altijd en overal dappere bewoners opduiken, ook (ver) buiten de stad.
We fietsten weer verder, het zonnetje kwam er zelfs bij en dat mag bijzonder heten dit voorjaar. Met andere ogen keken we achterom naar die achterhaalde flats. Misschien is onze manier van kijken naar bestaande woningen juist achterhaald? Tijd voor een nieuwe bril!
Senior adviseur Urbannerdam en zelfstandig adviseur bij Hans Vos Advies
Reacties