Waarom de term heroriëntatie me zo bezighoudt, zit in het deel ‘her’ van het woord – naast het vervelende gevoel dat we winkels als Donner en Van Pierre zouden moeten missen. Want onder die naam leven die winkels toch, in ieder geval bij mij.
Terug naar ‘her’. Want ‘her’ gaat om teruggaan, opnieuw beginnen, vernieuwen en re-noveren. Nu ik noodgedwongen zelf aan het revalideren ben, valt me op wat een bijzonder woord en proces dat is. Re-valideren is ook te lezen als her-waarderen en ik ben mijn eigen bewegingen aan het herwaarderen. Zo probeer ik erachter te komen hoe bewegingen in elkaar zitten die ik voorheen volledig automatisch maakte. Dat betekent analyseren, begrijpen en van daaruit waarderen. Waarderen van de beweging en natuurlijk van de vooruitgang; dat ik weer meer kan dan een dag of week eerder. Vooral de analyse en ontdekking houden me bezig.
Re-validatie als proces gaat in zekere zin ook op voor bestaande gebouwen en zeker voor de leegstaande onder hen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de gebouwen en buurten waar we direct iets bij voelen, die door veel mensen al van nature gewaardeerd worden, blijken bij nadere analyse allerlei kwaliteiten te bezitten die ze ongemerkt uitoefenen. Die zoektocht is de moeite waard, maar hoe vaak nemen we daar nu echt de tijd voor? Het herontdekken van het gebouw, het ‘lezen’ van het DNA, leidt tot nieuwe inzichten en mogelijkheden. Na een aandachtige analyse ontdek je wat er wezenlijk is aan een gebouw en zijn context. Een andere functie, een beetje doorbreken of uitbreiden werpt een ander licht op (of letterlijk in) zo’n gebouw. Dat is nog eens wat je noemt een her-oriëntatie.
Re-DNA klinkt al bijna als Renda, valt me nu op. Dan zit u hier dus helemaal op uw plek als lezer. ‘Leest’ u uw projecten met aandacht? Ontdekt u de Poolster(ren) in uw gebouw? Bestaande gebouwen verdienen het!
Senior adviseur Urbannerdam en zelfstandig adviseur bij Hans Vos Advies
Reacties