Systeemdenken en -doen draagt enorm bij aan het zien van comfort als één geheel. Zeker in een dynamische omgeving, wat een huishouden is. Er worden dan eisen gesteld aan comfort en energiebeheersing. Denk maar aan de ochtendspits in huis, dat daarna leeg is en in de avond weer gezellig en comfortabel samenzijn herbergt.
Een systeem is niet alleen de optelsom en synergie van verschillende installaties, maar juist óók de interactie tussen deze installaties. En ik spreek dan over de optimale samenwerking tussen verwarming, gezonde lucht en warm water. Je zou een woning kunnen vergelijken met ons lichaam en onze vitale functies; je begint bij het hart, de bron voor verwarming en warm water. Ventilatie, de longen van je huis. Met gezonde en gezuiverde frisse lucht. En dan het brein; een systeem dat alles in je woning aanstuurt op basis van jouw wensen en behoeften. Net als bij ons lichaam vraagt het totale systeem van elk afzonderlijk deel een prestatie. En dat moet perfect op elkaar zijn afgestemd, zonder erbij na te denken!
Exact hetzelfde geldt voor een woning. We moeten weg van losse installaties in een woning. Systemen toepassen en slim nadenken over welk afzonderlijke installatie wordt ingeschakeld. Een slimme meter regelt de ventilatie, verwarming en warme water. Je kunt er tevens elektrische apparatuur op aansluiten waardoor je inzicht hebt in en controle over je energieverbruik en comfort. We zorgen goed voor onszelf en ons lichaam. Laten we dat dan ook voor onze woning doen. Medische vooruitgang zorgt voor een langere levensverwachting. Systeemdenken en -doen met energiezuinige installaties en hier goed op monitoren geeft onze woningvoorraad ook een langere levensduur. Maar bovenal een gezond en comfortabel binnenklimaat.
Manager business development Itho Daalderop
Reacties