Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Verder denken dan onze gasbel

Jurgen van der Ploeg
Laatst zag ik op een landgoed weer eens een slangenmuur. Wat een prachtige vinding is dat toch. De slingerende, gebogen vorm is dubbel functioneel: de vorm maakt steunberen overbodig en dankzij deze gebogen vorm ontstaat aan de zonnige zijde een iets warmer en wind luw microklimaat. En dat zorgt ervoor dat daar subtropische planten kunnen groeien.

Op Texel staan de prachtige schapenboeten. Deze kleine schuur heeft een vorm die helemaal is gebaseerd op de overheersende windrichting; geen overbodige eigenschap in een winderig open landschap.

Het zijn slechts twee voorbeelden, maar ze tonen wel hoe architectuur zich kan aanpassen aan en profiteren van de lokaal dominante natuurlijke condities en elementen. Het is in feite heel logisch om te doen. Voor iedereen is het vanzelfsprekend dat een huis in de woestijn compleet anders is dan een huis in het regenwoud. Maar sinds de intrede van de goedkope fossiele energie is deze vanzelfsprekende wederkerigheid tussen huis en natuur genivelleerd. Ons goedkope gas heeft ons te lui gemaakt om ons huis bewust en slim af te stemmen op lokaal veel voorkomende elementen. Als het te warm is, kopen we een airco, als het koud is stoken we wat extra gas.

Stel dat we die luxe van goedkope energie even vergeten. En we gaan voor onze huizen en gebouwen weer eens nadenken hoe elementen als lucht, water, vuur en aarde slimmer kunnen worden gebruikt. We denken na hoe we met wind kunnen koelen en ventileren, op welke manier we water kunnen opvangen, zuiveren en weer drinken, hoe we zonlicht zo slim mogelijk kunnen gebruiken om warmte en elektriciteit te oogsten, en via welke tactiek we aarde inzetten voor productie, buffering en filtering.

De natuur zit vol inspiratie om zaken duurzamer, mooier, contextueler, minder generiek en zuiniger op te lossen. Laten we weer eens heel goed gaan nadenken en voorbij onze gasbel kijken. Dan valt nog veel moois te ontdekken. Moet alleen het klimaat niet te snel veranderen, anders klopt het straks niet meer.

Architect bij FARO architecten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren