Ik heb namelijk een broertje dood aan het oplossen van problemen. Eén van mijn stokpaardjes is dan ook dat ik liever met mensen werk die problemen voorkomen dan met mensen die problemen oplossen.
Afgelopen week had ik het over de luchtdichtheid van een appartementencomplex dat in aanbouw is. De eis voor Qv;10 in de EPC-berekening is lager dan met enkele van de ontwerpdetails maakbaar is. Geen van de controleronden heeft kunnen voorkomen dat dit pas tijdens de bouw boven water is gekomen. De aannemer is conform bestek verantwoordelijk voor de verlangde prestaties. Hij is, zoals dat in het bestek is voorgeschreven, met het ISSO opleverprotocol voor nieuwbouwwoningen aan de slag gegaan. Deze controlemethodiek laat feilloos zien waar het ontwerp en de uitvoering niet met elkaar in overeenstemming zijn. De aannemer zoekt nu naar een manier om de prestaties op peil te houden.
Eenvoudiger problemen kom ik ook wel eens tegen. In nieuwbouwwoningen worden ventilatorboxen vaak met flexibele, geluiddempende slangen aangesloten. Helaas komt het teleurstellend vaak voor dat ze met een bocht in de slang aangesloten zitten op de instortkanalen. De dempers veroorzaken hierdoor zo veel weerstand, dat ze voor meer geluid zorgen dan ze kunnen dempen. Tijdens de bouw staat de monteur voor een dilemma: ga ik voor optimale prestatie en bestel ik de starre bochten die nodig zijn? Of sluit ik de box gewoon aan met behulp van de meegeleverde slangen? Het is een probleem dat gemakkelijk kan worden voorkomen.
Nog altijd blijf ik het moeilijk vinden om een installateur alle expansievaten te laten vervangen omdat het verkeerde merk en type is geïnstalleerd. Ik kan niet wachten op de dag dat dit probleem door goede ketenintegratie wordt voorkomen.
Welke problemen heeft u vandaag voorkomen?
Duurzaamheidspecialist, Ymere
Reacties