Om tot bouwen te kunnen komen, zal je dus moeten durven dromen om op basis van deze droom initiatief te nemen. Door te dromen en de wensen uit deze dromen uit te spreken en te definiëren, kan tot een ontwerp worden gekomen. Op basis hiervan kan vervolgens worden bepaald hoe reëel deze droom is. Want is dit ontwerp fictie of wordt het werkelijkheid? Hoe meer fronten er zijn waarop het ontwerp aansluit als het gaat om haalbaarheid, des te positiever zijn de bijbehorende emoties. De stap naar werkelijkheid ofwel realisatie, wordt hierdoor immers groter. Helaas is het omgekeerde ook het geval.
Dit laatste is helaas kenmerkend voor de tijd van nu. Want in deze tijden van crisis is de afstand tussen onze dromen en wat nog daadwerkelijk realiseerbaar is, te groot geworden. Bouwprojecten worden uitgesteld en soms zelfs volledig geschrapt. Dromen worden geen werkelijkheid meer en van doelgericht handelen is al helemaal geen sprake. De emoties zitten in een negatieve spiraal en worden gevoed door onzekerheden, angsten, en teleurstellingen. De hierbij behorende reacties komen op dit moment dan ook sterker en negatiever tot uiting. Er zijn voorbeelden te over; de kranten staan er vol mee.
Om deze negatieve spiraal te doorbreken, moeten we dus weer leren en durven dromen. Als dat gebeurt, kunnen we op die basis tot realisatie van die dromen komen. Want hoe ziet jouw droomhuis er ook alweer uit?
Senior strategisch adviseur Wonen-Leren-Werken bij Wonen Limburg
Reacties