Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Zonnepanelen zorgen voor schijnduurzaamheid

Geert Kamps
Of het nu komt door de dalende prijzen of de subsidiemogelijkheden, feit is dat steeds meer daken van particuliere woningen worden voorzien van zonnepanelen. Maar is dat slim?, vraag ik me af. Als je een kippenhok met gaas voorziet van zonnepanelen, wordt het misschien wel lekker warm binnen en zal de kostprijs van de energie dalen. Maar warmte- en waardecreatie vliegen even hard naar buiten.

Het voorbeeld is kort door de bocht. Toch raakt het de kern: zonnepanelen zorgen voor schijnduurzaamheid. Het is zoals met de A-label leaseauto’s. Die zijn ten eerste interessant vanwege de lage bijtelling voor de bestuurder. En theoretisch zijn ze zeer zuinig. De praktijk toont echter verbruikscijfers die vergelijkbaar zijn met de ‘vieze’ broers en zussen. Schijnduurzaamheid dus.

Ik ben de laatste om duurzame oplossingen als zonne-energie in twijfel te trekken. Maar volgens mij is er méér nodig dan panelen op een dak. Want met panelen komt voor een woning wellicht een energielabel B in zicht, maar daarmee zijn we er niet. Het doel is nul-op-de-meter. En trouwens: ik wil geen zonnepanelen, ik wil een lage energierekening. Het gaat niet om het koffiezetapparaat, het gaat om de lekkere koffie.

Bovendien twijfel ik over de duurzaamheid van het schijnbaar aantrekkelijke verdienmodel van zonnepanelen. Redeneert u even mee? Overdag wekken we energie op terwijl een groot deel van de bewoners niet thuis (lees: aan het werk) is. Raar principe. We wekken iets op dat we niet op kunnen slaan, op het moment dat we er het minst behoefte aan hebben. De opgewekte energie wordt direct teruggeleverd aan het net. Het aanbod van deze energievorm wordt groter en daarmee zal vergoeding ervoor in de toekomst misschien gaan dalen. Goodbye terugverdientijd, au revoir verdienmodel.

Terug naar een eenvoudige vergelijking: als het buiten koud is, trekken we een winterjas en handschoenen aan. Waarom doen we dit niet met een woning? Kijk eerst waar de energie ontsnapt en pak dát aan. Correctie: pak dat goed aan. Begin bij de schil. Streef daarbij niet naar een label B, maar ga voor de toekomst en richt op nul-op-de-meter. Beter vandaag één bouwdeel goed onder handen nemen, dan het hele huis een beetje. Kies bijvoorbeeld voor drielaags glas in plaats van dubbel glas. En doe dat voor een duurzaam resultaat dan in combinatie met geïsoleerde kozijnen. Op die manier sorteren we meer effect dan met wat zonnepanelen.

Productmanager Dak, Wienerberger BV

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren