Kijken we naar een aanvaardbare omschrijving van filosofie dan is dat: ‘de studie van de betekenis en geldigheid van ons denken en onze overtuigingen over de meest algemene en universele aspecten van het bestaan (heelal, entiteiten of subjecten, objecten of dingen en hun relatievormen)’. Deze studie wordt niet in het bijzonder uitgevoerd met behulp van experimenten of zorgvuldige waarneming. Het is de reden waarom filosofie geen empirische maar een normatieve wetenschap is.
Filosofen baseren zich op redeneringen en gedachte-experimenten door zorgvuldig de filosofische problemen te formuleren en door te zoeken naar oplossingen en argumenten die deze oplossingen ondersteunen. Zij voeren geen empirische experimenten uit. Logischerwijs kan er dus ook nooit sprake zijn van een empirisch bewijs voor een bepaalde filosofische visie of theorie. Het is zelfs zinloos te vragen naar dergelijke bewijzen van bijvoorbeeld Plato's ideeënleer.
Laten we dit als uitgangspunt beschouwen en kijken naar hoe we binnen de woningrenovatie techniek laten regeren – en ja, natuurlijk vraaggestuurd, met een hoge participatiegraad et cetera. Zouden we anders gaan ‘doen’ als we vooraf de waaromvraag prominenter laten regeren? Met andere woorden: een fusie van filosofie en techniek als basis voor al ons handelen. Het zou op zijn minst de immer terugkerende houding van techneuten in de lijn van goed of fout positief beïnvloeden.
Ik zie de gesprekken tussen de partijen al voor me: “fantastisch idee en als je hier ook aan zou denken, wordt het wellicht nog beter”. Of: “als je het zo bekijkt, kan ik mij dat ook indenken en door toevoeging van deze zienswijze nog meer…”.
Wat zou er gebeuren met de klantwaarde binnen projecten?
Hoofd business development BAM Woningbouw
Reacties