Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Crowdfunding, de nieuwe motor

Crowdfunding is wereldwijd al jaren in opkomst en ook in Nederland gaat het keihard. Op 24 mei berichtte RTL Z dat in Nederland in 2010 500.000 euro met crowdfunding werd opgehaald, in 2011 2,5 miljoen en in 2012 14 miljoen euro. Dat zijn mooie groeicijfers en de door RTL Z gepresenteerde vooruitzichten zijn ook niet voor de poes. Voor 2013 wordt verwacht dat er zeker 25 miljoen wordt gecrowdfund en dat we in 2014 zelfs richting de 100 miljoen euro gaan.

De groei die in 2012 werd gerealiseerd, was voor een groot deel te danken aan de Windcentrale. De initiatiefnemers haalden via crowdfunding zo’n 7 miljoen euro op voor de aankoop van twee bestaande windturbines. Via het crowdfundingplatform van stichting Greencrowd zijn er inmiddels ook al twee zonne-energieprojecten gefinancierd met crowdfunding en er zijn momenteel nog twee zonne-projecten in de aanbieding. Solar Green Point heeft recent via crowdfunding een zonne-energie-installatie gerealiseerd in Den Haag en heeft ook nog meer projecten op de rol staan.

Verschillen

Crowdfunding bestaat in verschillende vormen al vele jaren en soms zelfs eeuwen. Er zijn vier soorten crowdfunding: doneren, ruilen, financieren (lenen) en investeren. Doneren is de meest bekende. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis met de collectebus of aan de actie van het Prinses Maxima Centrum om voor 5 euro baksteentjes te verkopen. Een andere vorm is ruilen. Zowel de Windcentrale als Solar Green Point maken gebruik van deze vorm. Je legt geld in en krijgt er kilowatturen voor terug. Greencrowd maakt gebruik van herfinanciering. Nadat het project is opgeleverd wordt de investering opgehaald via crowdfunding en jaarlijks wordt er rente en aflossing betaald. Investeren wordt al wel in het buitenland toegepast en binnenkort ook in Nederland. In Hengelo komt De Zonkwekerij. Dit is een recreatief park met meer dan 10.000 zonnepanelen. Hierin kan straks via een maatschap en een coöperatie echt geïnvesteerd worden, waarbij coöperatieleden er ook voor kunnen kiezen om de stroom van hun eigen park af te nemen. Hier ligt al een mooie, rendabele businesscase en wanneer het regeerakkoord een beetje positief wordt uitgewerkt, wordt die nog veel beter.

Gat in de markt

In het geval van duurzame energie, en dan vooral zonne-energieprojecten, vult crowdfunding letterlijk en figuurlijk een gat in de markt en dan vooral het financieringsgat. Er zijn maar weinig zonne-energieprojecten die groot genoeg zijn om in aanmerking te komen voor projectfinanciering van banken. Projecten moeten al snel een financieringsbehoefte hebben van minimaal 1 miljoen euro en dan nog is het niet makkelijk om hiervoor financiering los te peuteren bij de bank. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat veel projecten simpelweg niet in aanmerking komen voor projectfinanciering omdat ze niet rendabel genoeg zijn om jaarlijks de rente en aflossing te voldoen. Ook voor projecten die gefinancierd worden via crowdfunding is dit een belangrijk aandachtspunt.

Voordelen

Crowdfunden biedt overigens meer voordelen dan alleen het aantrekken van, relatief goedkope, financiering. Middels crowdfunding bind je je klanten meer doordat ze een financieel belang hebben. Daarnaast zullen ze, bij concurrerende producten, eerder geneigd zijn jouw product af te nemen omdat ze hiermee hun investering steunen. Crowdfunding is ook een vorm van marktonderzoek. Wanneer het niet lukt om geld op te halen voor je product of project is het maar de vraag of er überhaupt interesse is om jouw product te kopen wanneer je dit gaat aanbieden. Crowdfunden is ook een manier om klanten te vinden en je product te promoten. Met het aanbieden van een financiële propositie breng je meteen het product onder de aandacht dat je uiteindelijk wilt gaan verkopen. Dat is namelijk het doel, crowdfunden is alleen een middel om je doel te bereiken.

Verwachting

Persoonlijk denk ik dat RTL Z te behoudend is in haar verwachtingen. Van die 100 miljoen euro in 2014 gaat RTL er vanuit dat 80 procent via het Midden- en kleinbedrijf gaat lopen. Ik verwacht dat het crowdfunden van duurzame energieprojecten alleen al meer dan 50 miljoen euro gaat bedragen in 2014 en dat het in 2015 zelfs richting de 200 miljoen zal gaan. Partijen als de Windcentrale, Greencrowd en Solar Green Point zullen hier een hele grote rol in gaan spelen, maar er gaan er ongetwijfeld nog meer komen de komende tijd.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren