Diepte slaat op de harde kern van een energiecoöperatie, besparing en verduurzaming van energie. Dit is uiteraard de meest voor de hand liggende strategie om altijd op in te zetten. Zeker het succes van zonnepanelen heeft bijgedragen aan het succes van veel coöperaties. Nu naar aanleiding van het SER-energieakkoord nieuwe wetgeving definitief is geworden, staan hier voor de lokale coöperaties nieuwe doorbraken te wachten.
Andere doorbraken zijn gemeenten die inzien dat ze de laatste jaren met groot gemak grond voor windmolens hebben afgestaan aan willekeurige bedrijven, terwijl ze hun bewoners daarin een aandeel hadden moeten geven. Met andere woorden, samenwerking met gemeenten aan windenergie is een richting voor de lokale coöperaties om te werken aan verdieping van hun aanbod. Dat geldt zeker nu de ambities van de rijksoverheid enorm zijn opgeschroefd.
Verder trekt de warmtevraag van de bestaande woningvoorraad momenteel sterk de aandacht. Bewoners die collectief aan de slag gaan met isolatie en andere maatregelen zijn in de ogen van velen een belangrijke stap om die warmtevraag te verkleinen. Zo zullen zich altijd nieuwe doorbraken aandienen, en het ligt geheel in lijn met de reden van bestaan van lokale energiecoöperaties om daarop steeds in te springen.
Wanneer mensen eenmaal coöperatief aan de slag zijn, hebben zij voor je het weet twee of meer activiteiten. Bekend zijn energiecoöperaties die ook werken aan bijvoorbeeld autodelen, stadslandbouw, of zelfs zorg. Met als doel om de energiecoöperatie te versterken, kan het een verstandige strategie zijn om werk te maken van verbreding, het aan de slag gaan met meer dan energie. Bereik je daarmee mensen met interesse in voedsel, of zorg, dan kun je tegelijk hun interesse wekken voor duurzame energie. Opvallend is de bijzonder snelle opkomst op dit moment van lokale zorgcoöperaties. Ook zij hebben de neiging om zich te verbreden, en hier ligt een kans voor de lokale energiecoöperaties om daarop in te spelen.
Hoogte wijst hier op de verbinding die een lokale energiecoöperatie kan leggen met andere coöperaties in de regio, en met landelijke, zelfs internationale netwerken. Bergen Energie, Alkmaar Energie, CALorie (Castricum) en Heiloo Energie hebben elkaar gevonden in BACH, een samenwerkingsverband waarmee zij werken aan de komst van een windmolen. Alleen krijgt geen van deze vier coöperaties dit voor elkaar en samen loopt het goed. Regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal zijn intussen diverse netwerken ontstaan, of in de maak. Zij zijn er voor kennisuitwisseling, lobby naar overheid en bedrijfsleven, gezamenlijke inkoop en onderlinge dienstverlening. Voor elke lokale energiecoöperatie ligt een ‘infrastructuur’ klaar waaraan deze zich kan optrekken. Verbinding leggen met deze infrastructuur, en daaraan zelf meebouwen, is een strategie om de eigen lokale coöperatie te versterken.
Zijn er meer strategieën? Ongetwijfeld, denk aan samenwerking met de gemeente en met het lokale bedrijfsleven, of denk aan de ontwikkeling van financiële producten, een uitgekiend doelgroepenbeleid, en een sterke communicatiecampagne. Als energiecoöperatie kun je niet zo veel veranderen aan het tempo waarin mensen doorkrijgen dat duurzame energie een goed idee is. Helaas ligt dit tempo niet zo hoog en elke enigszins behoorlijke strategie is goed om als coöperatie toch te groeien.
Reacties