2012 heeft voor ons bol gestaan van de financieringsalternatieven. We zijn het jaar ouderwets begonnen bij de banken, hebben serieus gekeken en gewerkt aan private equity en zijn uiteindelijk, verbazend succesvol, bij een afgeleide van crowdfunding geëindigd. Als ontwikkelaar, investeerder en daarna langjarig exploitant van lokale duurzame energiesystemen betrad ik met ZON Energie Groep in 2006 zelfstandig en onafhankelijk de markt. Hiervoor werkte ik voor Eneco en mocht ik jarenlang stoeien met lokale investeringsvraagstukken. Daar hadden we processen en procedures voor een treasury office en een tax office. We spraken over projecten die we op eigen of andere balansen plaatsten. We werkten hierbij actief met banken samen die op deze manier allerlei fiscale voordelen en natuurlijk zekere financieringen konden realiseren. Deze exoten gebruiken wij als lokaal duurzaam energiebedrijf niet meer, daar zijn we lokaal te klein voor en het is nu maatschappelijk toch een stuk minder geaccepteerd. Toch moeten we onze eigen, soms kleine, lokale projecten financieren. Dat is een ultieme uitdaging vandaag de dag, maar vooral in de komende jaren.
Gelukkig is de ZON Energie Groep in 2006 begonnen. Toen was er nog geen banken- en bouwcrisis en kon er nog veel in de financieringswereld. In de jaren erna is ook voor ons het aantrekken van financiering steeds moeilijker geworden.
Onze avonturen wil ik in de volgende columns graag met jullie delen. Soms moesten we dieper dan diep, waren we verbaasd over de (on) mogelijkheden, maar tot op heden hebben we alle belemmeringen geslecht. Dit heeft er toe geleid dat we tot nu toe ongeveer tien miljoen euro aan lokale duurzame investeringen hebben gedaan die we voor 4 miljoen hebben kunnen financieren en hier zijn we trots op.
Maar wat is dan een duurzaam verdienmodel, welke aanpak wordt onze toekomst, is dat wat Greencrowd doet? Die halen via crowdfunding geld uit de markt om een PV-installatie op het gemeentehuis van Opheusden te financieren. Is het misschien Mestpartners die via fiscale voordelen mensen verleidt om bij elkaar ongeveer 600.000 euro eigen vermogen binnen te halen? Of zijn we het zelf? ZON Energie Groep is in samenwerking met Meewind in 2011 het fonds Regionaal Duurzaam gestart. Tot op heden hebben we ongeveer 750.000 euro uit de markt gehaald om ons duurzaam verdienmodel te laten draaien, lang niet slecht voor een hagelnieuw concept dat nog vele jaren mee kan.
Ik geloof in financieringvormen die mensen betrekken bij hun investering. Dit kan crowdfunding zijn, maar het kan ook zijn dat de volgende generatie banken dit na hun kanteling weer op gaan pakken. De toekomst zal het uitwijzen. Het is duidelijk dat we met zijn allen aan het zoeken zijn, ieder naar ons en eigen duurzame verdienmodel, waarin de lokale speler zich comfortabel voelt. Dit kan per partij verschillen. De ene partij kiest voor transparantie, de ander voor fiscaliteiten en snel rendement en de derde een degelijk hoog groen rendement met door de AFM erkende zekerheid.
Ik neem u de komende periode mee in onze ervaringen en ik vertel hoe we onze financieringen vroeger konden regelen. Maar ook hoe we tegenwoordig bij de groene banken zelfs geen gehoor meer krijgen en hoe we in de toekomst onze modellen zullen moeten en kunnen financieren.
Ik hoor graag u reacties.
Reacties