“Hou je adem nu maar in en stik niet”. De tekst van de Nederlandse groep Kadanz spookt door m’n hoofd wanneer ik de discussie over verduurzaming en CO2 reductie in de bouwwereld zie.
Het brengt me terug naar m'n jeugd. Als kind begreep ik de letterlijke betekenis van het woordje 'belangen' niet. Wat ik wel begreep, is dat het populairste jongetje in de klas altijd de nieuwste speeltjes had, het klasgenootje met de grootste mond vaak vooraan stond en het slimste meisje wijselijk haar mond hield.
Waar vroeger kinderlijke belangen een rol speelden, spelen in het heden serieuze, vaak tegenstrijdige belangen een hoofdrol. Pas wanneer je inzicht krijgt in deze belangen, kun je het gedrag begrijpen.
Een mooi voorbeeld van tegenstrijdige belangen die dagelijks de revue passeren, komen naar voren in de opgave van CO2 reductie. Een opgave waar we met z?n allen op deze planeet voor staan met best een hoge prioriteit. Toch?
Dagelijks zie en hoor ik argumenten, uitingen en opmerkingen die het gezamenlijk belang van CO2 reductie tegenspreken. We menen allen een mening te moeten en mogen hebben. Waar op zich niets verkeerd aan is. Of we nu weinig kennis hebben over het desbetreffende onderwerp lijkt echter niets uit te maken. Allerlei innovatieve speeltjes worden de markt ingesmeten. Zo vraag ik me af welke belangen er spelen bij de NOM all electric woning. De energierekening lijkt een grotere rol te spelen dan de CO2 reductie. Maar brengen we de CO2 uitstoot echt terug met all electric?
Ik hoor deskundigen nog steeds verschillende meningen verkondigen, de harde roepers eisen ondertussen all electric. Installaties om tot Nul Op de Meter te komen, worden aanbeden in onze sector. Kijk naar onderzoeken over (duurzaam) gedrag en zie dat de techniek nooit optimaal resultaat haalt. Wie in ons vak nodigt bewoners uit om bij te dragen aan CO2 reductie?
Ik spreek opdrachtgevers en installateurs met oogkleppen op. Zij sturen alleen nog op NOM en EPV. Als je vraagt waarom zij dit doen en met welk doel, komen zij niet verder dan de energierekening van de bewoner. Het lijkt erop dat het hogere doel niet meer zichtbaar is, met als gevolg dat daar niet meer op wordt gestuurd. Het gemeenschappelijk belang, CO2 reductie, wordt onder een mooi laagje poeder weggemoffeld
De bouw kan in de gebouwde omgeving een grote bijdrage leveren aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. De bijdrage is 35 procent van het totaal in ons land. Daar iets aan doen, vraagt volgens mij ruimte voor de deskundigen. Ik heb zelf de nodige kennis omtrent dit onderwerp vergaard, echter de tótale gevolgen van de (nog te nemen) maatregelen overzie ik niet. Daarom laat ik Kadanz keer op keer door m?n hoofd spelen: ?blijf zitten waar je zit en verroer je niet, hou je adem nu maar in en vlieg niet? en ben ik weer het stille meisje dat de deskundigen het podium gunt.
Reacties