Duurzame warmte is de meest kosteneffectieve methode om de doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020, te halen. Dat stelde Gijs de Man, voorzitter van de stichting Warmtenetwerk, 25 januari tijdens een minisymposium over duurzame warmte.
Duurzame warmte is volgens De Man bijvoorbeeld interessant bij woningrenovatie. Uit een studie van DWA blijkt volgens hem dat bij het renoveren naar energielabel A, het gebruik van duurzame warmte minder investeringen vraagt dan wanneer er alleen gebouwgebonden maatregelen genomen worden. Voor de uitbouw van duurzame warmte is een gelijk speelveld met andere opties noodzakelijk. Een belangrijke stap daarvoor is al gezet door het ministerie van EL&I in de SDE+. Bij de productie van duurzame warmte wordt nu ook de onrendabele top gesubsidieerd.
Op het verlanglijstje van De Man staan verder waardering van warmtelevering bij emissierechten voor CO2, en ruimte voor gemeentes om eigen klimaatbeleid te voeren. De ruimte hiervoor staat volgens hem nu onder druk door het nieuwe bouwbesluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Reacties