Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

EPV-advies: Het steentje in de schoen

12 april 2017

Er is een aantal spelregels waar je aan moet voldoen om aanspraak te maken op de Energie Prestatie Vergoeding. De ervaring leert dat het voor corporaties soms lastig is om voor een renovatie prestatie uitspraken te doen. Simon Verduijn en Desmond Hughes van Endule proberen de vinger op de zere plek te leggen. Met andere woorden: "We proberen het steentje in de schoen te zijn."

Bij een renovatie is het uitgangspunt altijd dat de maandlasten voor een huurder vóór ingreep niet hoger mogen zijn dan daarna. Hierin kan de EPV een rol spelen. Timo Stoopman van Era gaf in een eerder artikel al dit rekenvoorbeeld: “Volgens de maatregel mag je als verhuurder maximaal 1,40 euro per vierkante meter per maand vragen als vergoeding van de energieprestatie van de woning. Bij een woning van 65 m2 is dat 91 euro per maand. Naast de vastrechtkosten[1] voor elektra, komt dit bedrag in principe in plaats van de ‘gewone’ energierekening. Dat is een mooi bedrag waarmee een investering kan worden terugverdiend. Maar in de praktijk kan het heel anders uitpakken.”

 

Technische voorwaarden EPV

Om corporaties voor te bereiden op die praktijk, geven Simon Verduijn en Desmond Hughes van Endule advies. Er is een aantal technische voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aanspraak te maken op de EPV. “Hoe je aan die spelregels kunt voldoen? Daar proberen wij bij te helpen,” vertelt Hughes. Zoals bovenstaand rekenvoorbeeld ook laat zien, worden er op voorhand vaak aannames gedaan waarna wordt doorgerekend met een maximaal bedrag. Een van de technische oorzaken hiervan is volgens Hughes de toetsing van de energievraag van de ruimteverwarming. “Hier is een norm voor, maar als je daar dieper induikt dan zie je dat een woning niet alleen een gebruiksoppervlak heeft, maar ook een verlieslatend oppervlak zoals wanden, vloeren, ramen en daken. Een kleine woning met veel gevel- of dakoppervlak kan dus zomaar geen aanspraak op de EPV maken. In veel gevallen wordt niet beseft dat dit, als er een aantal van dit soort woningen in het renovatieproject zitten, zomaar 30 procent kan schelen in je kasstroom. Dit heeft dus verregaande invloed op de businesscase.”

Enduele heeft om deze redenen tools ontwikkeld voor corporaties. Hughes: “Deze tools dienen als gespreksmiddel met de bewoner. Je kunt hiermee laten zien wat een ingreep voor deze bewoner betekent op basis van de energierekening van de afgelopen drie jaar. Dit geeft een hoop duidelijkheid.”

WaterwegWonen

Tijdens het event over de EPV op 20 april bij WaterwegWonen in Vlaardingen zijn Verduijn en Hughes aanwezig om zich gevraagd en ongevraagd te bemoeien met de discussie. Doe er je voordeel mee en kom ook!


[1] De vastrechtkosten worden uiteindelijk weer terugbetaald bij de eindafrekening indien de bewoner binnen de “NOM-bundel” zijn/haar woning heeft gebruikt. Dat komt door de belastingvrije voet van de energiebelasting. Dit kan dus wijzigen in de toekomst.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren