Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Gasloos in de bestaande woning: niet realistisch

Koolmonoxide vergiftigingen, cv-ketelfabrikant Nefit negatief in het nieuws en schade aan huizen door gaswinning in Groningen. Nederland is in beweging, bestuurders roepen op om van het gas af te gaan en het verbieden van de gasketel. Maar is er een goed alternatief voor de bestaande woningvoorraad?

Sinds de jaren 70 is Nederland opgegroeid met gasgestookte centrale verwarming (cv), waarin een “loeiwarme radiator” de slecht geïsoleerde woningen verwarmde. Warm water kreeg je door middel van een gasgestookte geiser of elektrische boiler. Later werden deze twee producten gecombineerd tot een nieuw product: de hoog rendement cv-ketel.

Als corporaties, leveranciers en onderhoudsbedrijven hebben we de mouwen opgestroopt om de bestaande woningvoorraad duurzamer te maken. Energetische verbetermaatregelen in en aan de woning worden op steeds grotere schaal toegepast en de versnelling is merkbaar.

Warmtepomp en stadsverwarming
Een alternatief voor gas is de warmtepoptechnologie. Maar is de warmtepomp wel een product wat aansluit op de behoefte in de woning? Een oude woning, met minimale isolatiemaatregelen heeft nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid warmteverlies. Daarnaast verwachten bewoners ook wel een bepaalde hoeveelheid warm water per minuut uit de douche. Kan deze warmtepomptechnologie deze behoefte een op een invullen?

Nu de primaire behoefte van warmte en warm water in een woning niet veranderd, moet je een product hebben wat dit volledig gelijkwaardig invult. Stadsverwarming kan hierin voorzien, echter is dit geografisch niet overal aanwezig. Daarnaast is de investering in een netwerk behoorlijk hoog.

Om een warmtepomp te kunnen plaatsen in de woning moet je iets doen aan de beperking van warmteverliezen door bijvoorbeeld spouwmuur isolatie, dakisolatie, glasvervanging en waar mogelijk ook vloerisolatie. Dit waardeert de woning energetisch op en zal het comfort ook met een gasgestookte cv-ketel flink verbeteren. Daarnaast zullen warmteafgifte systemen (vloer- en wandverwarming, convectoren en radiatoren) geschikt moeten zijn voor lage(-re) temperatuur verwarming.

Stabiele technologie
Wat is nu de best geïnvesteerde euro in de duurzaamheidstransitie? Dat is toch vooral de beperking van energieverliezen, slimme opwekking en gedrag en bewustzijn bij de bewoners. Laten we zaken in het juiste perspectief zien. Doorgaan met het verbeteren van de energetische prestaties van de woningvoorraad. Misschien hierin nog wel meer versnellen. Doorgaan met het doorontwikkelen van een stabiele technologie voor het verwarmen van een woningen en produceren van warm water.

Het is wellicht niet sexy om te zeggen maar wel realistisch: Nederland is nog niet klaar om het vertrouwde aardgas te laten gaan. Daarnaast beschikken we over een prachtige infrastructuur, waar in de toekomst wel technologische mogelijkheden zijn voor het mengen met andere eenvoudig te produceren gassoorten, zoals bijvoorbeeld waterstofgas.

Er zijn dus verschillende manieren om te kijken naar gas in de bestaande woning. Laat je informeren en maak een visie document hoe je dit complexe vraagstuk behandelt binnen je vastgoedportefeuille. Differentieer op complexniveau en bewonersbehoefte. Zorg ervoor dat je de gasloos discussie voor jezelf in de juiste dimensie ziet en wees geen blinde volger.

Reacties

Rob Mulder - Wienerberger BV 30 januari 2018 17:11

Het handhaven van de aardgasinfrastructuur is wenselijk en zinvol, zeker als in de toekomst een 'andere' gastechnologie ons helpt om woningen op een slimme en milieuvriendelijke van warmte en warm tapwater te voorzien. Daarnaast blijft aandacht voor de gebouwschil van belang. Thermische isolatie daar waar mogelijk geeft een verlaging van de warmtevraag, verbetering van comfort en minder CO2 uitstoot.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren