Gemeenten in Zuid-Holland zijn van plan te investeren in duurzaamheid. Grote en kleine gemeenten hebben uiteenlopende ideeën over de aanpak hiervan. Dat blijkt uit een analyse die Bouwend Nederland Randstad Zuid maakte van de bestuursakkoorden van Zuid-Hollandse gemeenten.
“Het is positief dat gemeenten deze opgave zo serieus nemen. Het gaat niet alleen om bouwomzet en verbetering van woningwaarde en woongenot, maar ook om een bestendige toekomst voor het nageslacht. Energiebesparing heeft in de bestaande woningen alleen maar voordelen”, aldus Niels Ruyter, regiomanager Randstad Zuid op Bouwendnederland.nl. Een greep uit de plannen:
Het verduurzamen van bestaande woningen is een belangrijk punt op de agenda van grote en kleine gemeenten. Daarnaast hebben vele in hun plannen ook benoemd wat niet wenselijk is. Lansingerland en Zwijndrecht benadrukken dat schaliegasboringen niet de bedoeling zijn. Gorinchem en Zwijndrecht gaan windmolens plaatsen, Maassluis zal deze uitsluitend op kleine schaal en buiten de bebouwde zones plaatsen en Noordwijk wil ze enkel op ‘royale afstand van de kust’.
Ook zijn er gemeenten die aankondigen onderzoek te gaan uitvoeren naar uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke daken (Korendijk), het opzetten van een duurzaamheidsfonds voor zonne-energie en energiebesparing in woningen (Noordwijk), het inrichten van een revolving fund voor duurzaamheid (Rijswijk) en realisatie van energieparken voor zonne-energie (Nieuwkoop). Volgens Ruyter is het verstandig als gemeenten, voordat ze zelf een onderzoek opstarten, eerst bij andere gemeenten navraag doen over een bepaalde kwestie. “Beter goed gejat dan slecht verzonnen, want vele van deze onderzoeksonderwerpen zijn al aardig uitgekauwd.”
Reacties