Om de twee weken komt er iemand niet thuis van zijn werk op het dak! Vallen van hoogte vergt jaarlijks tientallen dodelijke slachtoffers. Vaak omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de aanwezige valbeveiliging. Maar wist je dat die valbeveiliging ook maar zelden aan de voorschriften voldoet?
In het Bouwbesluit staat dat een gebouw veilig te onderhouden moet zijn, maar weet jij welke voorzieningen zijn getroffen? Wanneer ze voor het laatst zijn gekeurd? Is er per gebouw een protocol voor veilig werken op hoogte? Corporatiemedewerkers weten het vaak niet, omdat ze het liever uitbesteden, maar de gebouweigenaar is meestal wel verantwoordelijk wanneer iemand van het dak valt.
Op 7 juni praat Joost Stemkens je binnen een middag bij over de belangrijkste veiligheidsvoorschriften en legt hij uit waarom bewustwording nodig is. Elko Petten van Vlindar schetst het gevaar van verkeerd gebruikte valbeveiliging: ?Op het gebied van wet- en regelgeving is de laatste tijd veel veranderd. Toch gaan nog veel partijen op de oude voet door. Vanuit de normcommissie zien we ook veel nieuwe wetgeving op ons afkomen. De marktpartijen die daar goed op in spelen hebben de toekomst.?
Volgens Joost Stemkens van Fier Dakcontrol moet de hele keten zijn verantwoordelijkheid pakken. ?Corporaties geven veel geld uit aan de veiligheidsvoorzieningen op daken, terwijl ze niet weten wat ze ervoor krijgen. De kennis bij corporaties, onderhoudsbedrijven en aannemers is vaak onvoldoende, waardoor niet de juiste maatregelen genomen worden. Met hetzelfde geld is vaak een beter (en dus veiliger) resultaat te behalen.?
Het is juist de bewustwording van die verantwoordelijkheid die bij veel betrokkenen achterwege blijft. Stemkens schetst als ideaal plaatje dat de eigenaar van het vastgoed bekend is met het DNA van zijn daken. Hij pleit voor een bedrijfsgebonden (en niet persoonsgebonden!) visie op het onderhoud van het dak. Je kunt als opdrachtgever dan ook veel beter sturen, de juiste keuzes maken en je geen onnodige voorzieningen laten aansmeren.