Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Het oog wil ook wat

Een groot deel van de rijtjeswoningen in Nederland voldoet niet meer aan de huidige eisen en is aan een renovatiebeurt toe. Met name op het gebied van de energieprestatie valt er vaak nog een inhaalslag te maken. Zo is er nog heel wat te winnen in de isolatiewaarden van de bouwkundige schil en de ramen. Maar ook de uitstraling en differentiatie van de wijken en woningen sluiten niet meer aan op de huidige wensen van de bewoners.

In het buitenland wordt er jaloers gekeken naar de geordende bouw in Nederland. Steden onderverdeeld in wijken en buurten met keurige straten met veel gelijksoortige woningen. Tussen 1946 tot 1991 had deze uniformiteit en kwantiteit de overhand in de woningbouw. Het straalt een zekere mate van rust uit. Maar het oogt niet altijd even aantrekkelijk. Met name de naoorlogse rijwoningen worden als eentonig en saai ervaren. Ongeveer 44% van de Nederlanders is niet tevreden over de bouwstijl en architectuur van deze wijken en woningen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zeker niet als ook nog eens de tand des tijds de woningen een ander ’karakter’ geeft.

Aandeel rijwoningen hoog

In de periode tot 1975 overheerst de doorzonwoning in de bouw van grondgebonden woningen. Ongeveer een kwart van het sociaal woningbezit bestaat uit deze woningen. Vervolgens schoten tussen 1970 en 1985 de “bloemkoolwijken” als paddenstoelen uit de grond. De bloemkoolwijken bestaan veelal uit gelijksoortige woningen. In deze periode bereikt het rijtjeshuis zijn hoogtepunt. In de jaren daarna volgen de Vinex-wijken. Met name in de beginperiode leken ook in deze wijken alle woningen op elkaar. Het aandeel rijwoningen dat gebouwd wordt blijft echter onverminderd hoog. Inmiddels is 40% van de Nederlandse woningen, ongeveer 3 miljoen, een rijwoning.

Win-win bij renovatie

Naast de uniformiteit van de rijtjeshuizen, kampen de oudere woningen ook vaak met energieverlies. Het gaat dan meestal om het ontbreken van een goede isolatie van de bouwkundige schil en ramen die nog voorzien zijn van slecht isolerend glas.

Bij renovatie is echter een win-win situatie te behalen. Wanneer de bouwkundige schil en/of de raamkozijnen een energetisch upgrade krijgen, kan men kiezen voor een standaard repeterende - wederom eentonige - renovatie. Maar het is ook mogelijk om iedere woning een eigen identiteit of karakter te geven. Dat kan heel eenvoudig door naast de energetische maatregel ook differentiatie aan te brengen in het gevelbeeld.

Ander kozijntype en kleur

Door het aanbrengen van verschillende soorten of kleuren gevelbekleding, maar ook door per woning een ander kozijntype of andere kleur toe te passen, wordt het gevelbeeld speels en uniek. De bewoners kunnen zich zo beter identificeren met hun unieke woning. Daardoor worden straten en wijken weer aantrekkelijk, leefbaar én duurzaam. In een stijlvolle, diverse wijk willen mensen immers graag en lang blijven wonen.

Holland Park in Diemen is daar een goed voorbeeld van. Holland Park is een modern en aantrekkelijk opgezette woonwijk in Diemen. Kenmerkend voor Holland Park is de diversiteit aan woningen met verschillende gevels. Om de verschillen te accentueren zijn er verschillende kozijntypen van Kawneer toegepast in verschillende kleuren. Kawneer kozijnen kunnen namelijk worden uitgevoerd in iedere denkbare kleur en afwerking, zoals een authentieke houtlook of een klassieke staallook. Zo wordt het mogelijk om iedere woningen een eigen uitstraling te geven.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren