Veel van de ruim één miljoen naoorlogse rijwoningen hebben een krappe douchecel op de eerste verdieping. De ruimte van nauwelijks twee vierkante meter bood vroeger ruimte aan een lavet en is daarna omgebouwd tot douchecel met douche en wastafel. Een toilet past er niet in, waardoor de bewoners 's nachts aangewezen zijn op het toilet beneden. Voor jonge gezinnen is dit niet zo'n probleem, maar voor ouderen wordt het nachtelijke uitstapje naar het toilet over een steile trap al snel vervelend.
Om boven een toilet en ruimere badkamer te realiseren, kan een slaapkamer opgeofferd worden. Dat is echter een ingreep die met veel overlast gepaard gaat. Bovendien is de woning daarmee niet langer geschikt voor gezinnen, een belangrijke doelgroep voor deze woningen voor de toekomst, wanneer oudere bewoners weer plaatsmaken voor nieuwe huurders.
Een alternatief is het uitbreiden van de bestaande badkamer naar buiten toe. Deze aanpak is in de afgelopen jaren al honderden keren toegepast op verschillende manieren. Kenmerk daarbij is dat in al deze toepassingen voor een projectmatige aanpak op maat is gekozen, waarbij veelal de badkamer na het plaatsen van de uitbreiding nog geheel afgewerkt moest worden. Om badkamers sneller, betrouwbaarder en goedkoper te kunnen uitbreiden hebben Kloeckner Metals ODS Nederland, Holland Staal en SlimRenoveren de Badkameruitbuikmodule (BUM) ontwikkeld. Het is een geheel geprefabriceerde module die letterlijk als een lade in de woning geschoven kan worden. Doordat het leidingwerk en de binnenafwerking al in de fabriek zijn gemonteerd, hoeft de module na het inschuiven slechts nog aangesloten te worden op de woning, waarna de bewoners direct hun nieuwe badkamer in gebruik kunnen nemen.
Met het plaatsen van de BUM wordt de douchecel ineens twee keer zo groot, waardoor we kunnen spreken van een volwaardige badkamer. De nieuwe badkamer biedt plaats aan een toilet, wastafel, douche en opstelplaats voor een wasmachine en/of droger. Door de constructie slank te houden, is de opstap naar de nieuwe badkamervloer slechts 6,5 centimeter en is er ruim voldoende stahoogte beschikbaar. De stijve staalconstructie maakt het bovendien mogelijk om eenvoudig beugels en een douchezitje te kunnen plaatsen, zodat bewoners die slechter ter been zijn toch eenvoudig in de badkamer vooruit kunnen. De Badkameruitbuikmodule maakt daarmee een woning zeker niet geheel levensloopbestendig, maar zorgt er wel voor dat bewoners langer thuis kunnen wonen.
De BUM werd gepresenteerd op de beurs ‘Renovatie en Transformatie 2016’ en zeer enthousiast ontvangen. Bij de ontwikkeling hebben de ontwikkelaars rekening gehouden met verschillende indelingen en soorten afwerking. Het prototype zoals gepresenteerd op de Renovatiebeurs, is voorzien van Mosa wand- en vloertegelwerk in een tijdloze kleurstelling. Deze afwerking sluit naadloos aan op het tegelprogramma dat veel corporaties aanbieden. Andere afwerkingen, zoals watervaste panelen of coatings, zijn eveneens mogelijk.
Ook voor de indeling zijn er verschillende varianten mogelijk. Welke variant het meest voor de hand liggend is, hangt af van de afmetingen van de huidige douchecel en de gewenste positie en afmeting van de raamopening van de module. Voor de meeste badkamerafmetingen zijn er drie verschillende indelingsopties beschikbaar, allen voorzien van een toilet, wastafel, douche en opstelplaats voor een wasmachine.
Verder is de BUM standaard voorzien van een glad afgewerkte schil met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W, draaikiepraam, LED buitenlamp boven de voordeur, twee LED lichtpunten binnen, elektrische vloerverwarming met timer, vochtgestuurde ventilatie, spiegel, planchet en een toiletrolhouder. Optioneel kan onder andere gekozen worden voor verschillende gevelbekledingen, een drogeraansluiting en beugels aan de wanden voor extra steun.