Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Meerdere pijlers onder verdienmodel nodig

Veel lokale duurzame energiebedrijven ontwikkelen zich eerst richting een inkooporganisatie. Die koopt voor de leden groene energie in en materialen zoals zonnepanelen en spouwmuurisolatie. De volgende stap is om zelf energie te gaan produceren, maar daarvoor moet je een professionele organisatie zijn. De meeste lokale duurzame energiebedrijven zijn ontstaan als burgerinitiatief. Uit sommige van deze bedrijven groeit nu een professionele organisatie, die het karakter van burgerinitiatief behouden.

1.     Lidmaatschapsgelden

2.     Participaties

3.     Vrijwilligerswerk

4.     Incasseren van een provisie van een energiebedrijf waarvoor het lokale energiebedrijf collectief groene energie doorverkoopt.

5.     Een provisie van leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatiematerialen waarmee het lokale energiebedrijf afspraken maakt over collectieve inkoop.

6.     Een kleine opslag op de prijs van energie, zonnepanelen of isolatiematerialen als het lokale bedrijf die zelf levert.

7.     Sponsorgelden, bijvoorbeeld van het lokale bedrijfsleven, dat vaak ook in natura sponsort door bijvoorbeeld gratis of goedkoop diensten te verlenen, of ruimte ter beschikking te stellen.

8.     Gemeenten, provincies, het Rijk en particuliere fondsen hebben subsidie beschikbaar voor uiteenlopende duurzame doelen. Daar zitten veel subsidies bij voor huishoudens, bedrijven of scholen, maar niet voor het lokale energiebedrijf. Wel kan dit bedrijf helpen zorgen dat van die subsidies goed gebruik wordt gemaakt en zichzelf daarmee een positie verschaffen.

9.     Betaling door de gemeente, omdat deze ziet dat het lokale energiebedrijf zorgt voor grote meerwaarde, zeker als die de gemeente werk uit handen neemt binnen het klimaatbeleid, en op andere beleidsterreinen, zoals het stimuleren van de lokale economie en leefbaarheid.

10.  Aanvragen ANBI-status: erkenning door de Belastingdienst dat het werk van het lokale duurzame energiebedrijf een goed doel is. Giften daaraan zijn fiscaal aftrekbaar.

Zijn alle of nog meer pijlers nodig om een lokaal duurzaam energiebedrijf zo rendabel te maken dat deze geld overhoudt om een directeur in dienst te nemen voor een of meer dagen per week? Waarschijnlijk wel, want er is geen enkel bedrijf dat slechts rust op een enkele pijler. Daar komt bij dat de pijler ‘provisie voor het doorverkopen van groene energie’ wankelt nu de NMA dit minder eenvoudig wil maken. Het is dus verstandig om te werken met een verdienmodel dat op meer pijlers berust. Bovendien geeft dit het lokale duurzame energiebedrijf de mogelijkheid om stap voor stap aan het verdienmodel te bouwen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren