Nieuwe businessmodellen kunnen leiden tot meer duurzame energie in de gebouwde omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van ECN. Voor grote gebouwen is een energy service company het beste model. Voor private woningen en kleine gebouwen werkt financiering door lokale overheden beter.
Voor huurwoningen is het businessmodel voor verduurzaming lastiger, omdat de baten van een lagere energierekening bij de huurder liggen, terwijl de verhuurder opdraait voor de investeringskosten. Voor sociale huurwoningen kan dat opgelost worden via de aanpassing van wetgeving die het mogelijk maakt de huren te verhogen nadat energiebesparende maatregelen zijn toegepast.
De businessmodellen werken alleen als het gaat om kosteneffectieve maatregelen. Als de terugverdientijd te lang is, vormen financieringskosten of betrokkenheid van een energieleverancier een belemmering. Voor die maatregelen die niet kosteneffectief zijn, kan de combinatie met beleidsinstrumenten zoals terugleververgoedingen en subsidies ervoor zorgen dat het businessmodel toch werkt.
Reacties