De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dit jaar 50 miljoen euro subsidie toegekend voor de instandhouding van rijksmonumenten. Er konden dit jaar liefst 1635 aanvragen (60 procent) worden gehonoreerd, tegenover 477 (20 procent) in 2011. Veel eigenaren van molens, kastelen, buitenplaatsen en kerken kunnen weer zes jaar vooruit met deze rijksbijdrage voor het onderhoud.
De Brim-subsidieregeling (Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten) wint elk jaar aan populariteit. Vanwege het verwachte grote aantal aanvragen en om er zo veel mogelijk te kunnen honoreren, heeft de staatssecretaris de maximale subsidiebedragen voor de ronde 2012 verlaagd. Hij stelde ook prioriteiten. Eigenaren die in 2006 een zesjarig instandhoudingsplan indienden en subsidie ontvingen, krijgen voorrang. Zo kunnen zij de structurele zorg voor hun monument voortzetten in 2013-2018. En omdat er in 2011 veel Brim-subsidieaanvragen buiten de boot vielen, hebben ook die indieners nu een streepje voor.
Dit jaar krijgen zo’n 630 molens, 550 kerken en 460 andere monumenten in totaal 50 miljoen euro subsidie. De Rijksdienst ontving opvallend veel aanvragen voor molens en kerken. Een deel daarvan heeft de afgelopen jaren restauratiesubsidie gekregen. Nu dient zich regulier onderhoud aan.
Bij de instandhoudingsplannen gaat het vaak om relatief kleine werkzaamheden die op termijn grote kosten kunnen voorkomen. Bij molens is dit bijvoorbeeld schilderwerk, herstel van dakbedekking en vervanging van bewegende delen; bij kerken gaat het om schilderen, herstel van hout, metsel- en voegwerk, onderhoud van het dak of het keuren van de bliksem- of brandbeveiliging.
Het aantal aanvragen steeg de afgelopen drie jaar van 1180 (2010) naar 2709 (2012). De stijging is deels te verklaren uit het feit dat eigenaren sinds vorig jaar ook voor zelfstandige onderdelen van hun monument aanvragen kunnen indienen. Bij buitenplaatsen bijvoorbeeld voor een tuinhuis, bruggetje, fontein of standbeeld. Het Rijk draagt, afhankelijk van het soort monument of eigenaar, maximaal 65 procent bij aan de uitvoering van een zesjarig instandhoudingsplan. De rest betaalt de eigenaar zelf.
Dit is het tweede jaar dat ook archeologische monumenten in aanmerking komen voor de instandhoudingsubsidie. Bijvoorbeeld om het groen op en rondom het monument kort te houden en erosie en schade toegebracht door wild te herstellen. De Rijksdienst heeft voor deze categorie 800.000 euro apart gezet, waarvan een deel al toegekend is. Er komen nog steeds aanvragen binnen. Dat kan nog tot 31 augustus dit jaar.
Voor de Brim-subsidieregeling 2013 is naar verwachting 48,5 miljoen euro beschikbaar. Medio oktober wordt meer bekend over de indieningstermijn, criteria voor verdeling en andere voorwaarden.
Reacties